02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Земята забавя своя ход, денят става по-дълъг

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 декември 2015 в 10:49 79032
Професор Матю Дъмбери (Mathieu Dumberry) от Университета на Алберта, водещ автор на изследването. Снимка: John Ulan for the University of Alberta

Топенето на ледниците на Земята ще доведе до забавяне на въртенето й и земните дни ще станат по-дълги, според изчисления на международен екип от геофизици.

Резултатите от изследванията им са публикувани в списание Science Advances.

Според изчисленията на учените, денонощието на Земята през XXI век всеки ден ще се увеличава с няколко милисекунди, а оста на въртене на Земята за следващите 100 години ще се измести до 1 сантиметър, съобщи Science Daily.

Тези заключения са следствие на анализа на скоростта на топене на ледниците на Земята. Това би трябвало да доведе до преразпределение на материята от северните райони към екватора. Това ще предизвика забавяне на въртенето на Земята около оста й. Представете си кънкьор, които прави пирует - когато разпери своите ръце, се върти по-бавно и обратно - увеличава скоростта си, когато ги прибере към тялото си. Влиянието на гравитацията на Луната също допринася за забавянето.

За да се обясни забавянето на въртенето на Земята, към комбинацията на изброените фактори трябва да се добави и приноса на земното ядро.

"За да разберем напълно влиянието на промяната на морското равнище, която е започнала в началото на миналия век, ние трябва да разберем и динамиката на потоците в земното ядро", казва Матю Дъмбери (Mathieu Dumberry), професор по физика в Университета на Алберта, водещ автор на изследването.

Колективът на Дъмбери е един от малкото, които проучват промените във въртенето на Земята и в частност поведението на зоната на свързване на ядро и мантия.

"През последните 3000 години ядрото на Земята се ускорява слабо, а мантията-кората, на която стоим се забавя." - отбелязва Дъмбери.

Като следствие от по-бавното въртене на Земята, дължината на дните ни бавно се увеличава. В този век дължината на едно денонощието ще се увеличава с по 1,7 милисекунди. Това може да не изглежда много, но Дъмбери отбелязва, че това има кумулативен ефект, който ще се увеличава с течение на времето.


поп Дръвчо 15.12 2015 в 01:06 2
+ 6
- 0
Ще се бачка повече, с една дума.
Kunkjor 15.12 2015 в 00:35 1
+ 3
- 1
Оправете си кънкьора, примерът е със сбъркано заключение! Би трябвало да се върти по-бързо с прибрани ръце?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.