Жан Пикар, свещеникът, който измери Земята

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2022 в 00:00 3476 0

Портрет на Жан Пикар.

Кредит Wikimedia Commons

Портрет на Жан Пикар.

На тази дата, 21 юли през 1620 г. е роден Жан Пикар - френски астроном, картограф и хидроинженер, както и свещеник, игумен на манастир.

Жан Пикар се счита за основател на съвременната астрономия във Франция. Той е един от първите членове на Парижката академия на науките, основана през 1666 г., ученик на Гасенди, негов приемник в Колеж дьо Франс и един от инициаторите за създаването на Парижката обсерватория.

Най-важната му работа е първото измерване на обиколката на Земята. Той използва метода на Ератостен, но с по-голяма точност. Значително повишавайки точността на измерванията на Земята с помощта на метода на триангулацията, през 1669-1670 г. по поръчка на френската академия измерва дължината на дъгата на меридиана между Париж и Амиен. Според измерванията на Пикар дължината на един градус от меридиана е 111,21 км, т.е. само с 30 метра повече от общоприетото в момента. Тези данни са използвани от Нютон в неговата гравитационна теория. 

Жан Пикар въвежда нови методи, подобрява старите инструменти и добавя нови устройства. Пикард е първият, който използва телескоп за точно измерване на малки ъгли, използвайки микрометър. Той изобретява микрометър с подвижна нишка за измерване на диаметъра на небесни обекти като Слънцето, Луната и планетите, както и ъгловите разстояния между близките звезди. Той първи изразява идеята, че Земята няма формата на идеално кълбо.

Първа илюстрация на геодезичнич инструмент нивелир (1671), по проект на Жан Пикар, представен в книгата му "Измерването на Земята" (La mesure de la Terre).

За целите на геодезията и нивелацията той проектира инструменти, които включват астрономическия телескоп за ъглови измервания, оборудван със зрителна тръба, която вместо с диоптър е с мрежа от нишки. Пикард е един от първите, които прилагат научни методи при създаването на карти.

Той е първият, който предлага да се използва часовника с махало на Хюйгенс за записване на време и интервали от време, за определяне на възходите на звездите чрез наблюдение на моментите на тяхното преминаване през меридиана. 

Слънчев часовник от Жан Пикар на фронтона на Сорбоната. Кредит: Wikimedia Commons

През 1672 г. Пикар наблюдава Марс по време на опозицията му заедно с Касини, за да определи паралакса на Слънцето. Полученият резултат (9,5") е по-точен от всички регистрирани преди това. През 1678 г. Пикар започва да издава първия астрономически годишник (за 1679 г.). През 1680 г. публикува книга за пътуването си до остров Вен близо до Копенхаген и за разкопките си на мястото на известната обсерватория "Ураниборг" на Тихо Брахе, която е била разрушена.

Сред другите му умения е хидравликата - той решава проблема за снабдяването на фонтаните във Версай с вода. Проектира два канала, които да осигуряват потока на дъждовната вода към Версай. Подземен акведукт доставя вода от езерото Сент Контен. Този 11 -километров акведукт е с наклон по-малко от 0,3 мм/метър, което е забележителна работа за времето си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !