Човекът няма инстинкти

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2016 в 12:00 20083 0

В наскоро публикуваната си статия "Има ли човекът инстинкти?" Екатерина Виноградова, доцент по висша нервна дейност и психофизиология в Държавния университет в Санкт Петербург, твърди, че това, което наричаме инстинкт у човека, не се покрива с научното разбиране на термина. Според авторката човекът просто няма инстинкти, с едно единствено любопитно изключение.


Единственият признат човешки инстинкт е открит от Иринеус Айбл-Айбесфелд (Irenäus Eibl-Eibesfeldt), един от основателите на човешката етология (науката за чвешкото за поведение). Когато срещнем симпатичен за нас човек, ние не само се усмихваме, мърдайки устни, но и "инстинктивно" повдигна вежди. Това движение, което трае 1/6 от секундата, е записано на видео от Айбл-Айбесфелд за хора от различни раси. По-голямата част от изследванията си той прекарва в най-затънтените краища на света, сред племена, които не знаят не само какво е телевизия, но и радио, а контактите им със съседите са редки. Това повдигане на веждите не може да се усвои като се имитира. Основно доказателство е поведението на деца, слепи по рождение. И у тях гласът на симпатичен за тях човек предизвиква повдигане на веждите за същите 150 милисекунди. 

Формулата на инстинкта

Терминът "инстинкт", както и много други научни термини - като "стрес" или "екология" - отдавна влязоха в широка употреба, но първоначалното им значение претърпява съществена промяна.

По принцип всички дефиниции на термина могат да се сведат до това, че е "нещо" генетично заложено, не изискващо допълнително обучение, еднакво е при всички индивиди от даден вид, т.е. типично е за вида, оптимално съответства на физиологията на животните. 

Едно от дефинициите на научното понятие "инстинкт" е "съвкупност от вродени потребности и вродени програми за уговлетворяването им, състояща се от задействащ сигнал и програма за действие". Конрад Лоренц, един от най-известните етолози , нарича тази програма за действие "фиксиран модел действия" - (fixed action patterns - FAP). Вродената програма за действие включва ключов стимул, общ за всички представители на този вид, който винаги да предизвиква един и същ фиксиран модел за действия (FAP). Ето тогава каква формула на инстинкта:

Инстинкт = вродени потребности + ключов стимул + фиксиран модел от действия.

Има голяма разлика между възприятието на понятието "инстинкт" при етолозите и неизкушените от биологията хора. Уместно е да се уточни, че колкото по-сложна е организацията на животното, толкова по-малък е делът на вродените компоненти в поведението му и те не са програмирани толкова строго.

Изследвайки механизмите и структурата на протичане от инстинктивните действия, изследователите отдавна са открили, че поведението, удовлетворяващо потребностите (т.нар. апетентно поведение), от една страна, е типично за всеки вид, а от друга - у много високоорганизирани видове то се оказва изменчиво и адаптиращо се към променящите се условия на околната среда.

Дори, за да сучат на бебетата им трябва време да се научат.

В повечето случаи моторният компонент на самия инстинктивен акт, например първите действия на новороденото са много нестабилни и неуверени. Очевидно, това се дължи на незавършения процес на образуване на мозъчните невронни вериги, които обикновено са отговорни за вродения акт. Ето защо, най-първите движения на животното при изпълнението на инстинктивния акт са незрели, несигурни, и само след няколко проби и грешки, те се превръщат в чисто типични за вида функции. 

Авторката привежда примери за поведението на животните при чифтосване и лов - т.нар. "сексуален инстинкт" и "ловен инстинкт", доказвайки, че те не са вродени програми, а е необходимо обучение. Оказва се, че животни, които са отглеждани изолирано като кучета и особено примати не могат да се чифтосват успешно, някои дори отказват да го направят.

Мама гепард обучава малките гепардчета.

Има ли човекът инстинкти?

Ако изрази като "инстинкт за самосъхранение" са неправилни, какво е тогава "автоматичното" отдръпване на ръката от гореща печка или огън? Човекът има вродена нужда от самосъхранение, но не и инстинкт, защото няма съответстващ FAP (фиксиран модел от действия ) - вродена програма за двигателна активност, която да отговаря за тази нужда. Усещайки болезнена топлина, ние отдръпване ръката си - но това не е инстинкт, а просто рефлекс (безусловен) - реакция на болезнени дразнения. Като цяло, ние имаме много защитни безусловни рефлекси, като мигане, кашлица, кихане, повръщане. Но това са прости стандартни рефлекси. Всички други заплахи за целостта на организма предизвикват само такива реакции, които сме придобили в процеса на обучение.

"Майчин инстинкт", "сексуален инстинкт" и други подобни изрази - всички те са некоректни, ако се използват спрямо човека. И не само по отношение на човека, но и за всички по-високоорганизирани животни.

И ако се върнем към формулата:

Инстинкт = вродени потребности + ключов стимул + фиксиран модел от действия.

Можем да обобщим:

Ние имаме съответните потребности, но не и вродени програми за тяхното постигане, нито ключов стимул, няма фиксиран модел за действия (FAP). 

По този начин у човека няма инстинкт в тесния смисъл на понятието, и именно това прави нашето поведение гъвкаво. Но липсата на твърди вродени програми не отрича факта, че ние сме биосоциални същества. И съществуват чисто биологични фактори, които определят много аспекти на нашето поведение. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !