Истини и неистини във видеото на отгледаното пиле без черупка

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2016 в 08:25 14958 0

Преди няколко дена Facebook страницата на Spoon&Tamago помести много интересно видео. В него се твърди, че група ученици излюпват пиленце, оплодено "ин витро" и развило се извън яйчената черупка за първи път в историята. Къде е истината и какво не е много вярно, разказва сайтът Snopes.com.

Клипът е част от японското образователно телевизионно шоу "Gatten", което бе излъчено на 18.05.2016 г. и е много любопитно - не всеки ден можеш да видиш как обикновен жълтък и белтък постепенно се превръща в живо същество. 

Какво е вярно: видеото показва пиленце, "излюпенето" след развитие извън яйчената черупка.

Какво не е вярно: Експериментът не е измислен от група ученици и видеото не показва за "първи път в историята" подобен експеримент.

Всъщност подобни експерименти са правени и по-рано в лабораторията. Техниката на отглеждане на зародиши от яйца без черупка е разработена от професорите Ютака Тахара (Yutaka Tahara) и Обара (Katsuya Obara), които участват в училищния експеримент.

Този метод е полезен за работа с генетичния материал на ембриона. Работата с яйце без черупка позволява на учените да манипулират генома на ембриона на почти всеки етап от неговото развитие. Тази технология може да бъде полезна и за специалисти, работещи в областта на регенеративната медицина.

Учените работят и с ембриони вътре в яйца с черупка през тясна дупка в нея, а това не е много удобно. Има методи, използващи изкуствени обвивки или специални контейнери с пропускливи мембранни стени. Но при нито един от тези методи не оцеляват повече от 50% от пилетата. 

Защо са толкова важни експериментите с птичи ембриони? Например, за да се проследи връзката между птици и динозаври и защо не - да се отгледа жив динозавър. Има вече постигнати частични успехи в това отношение.

Например биолози от Йейл, чрез намеса по време на развитието на ембриона са блокирали протеините, които са отговорни за образуването на човка. В резултат на това, черепът на модифицираното пиле започва да прилича на череп на влечуго. Самият клюн - отличителния белег на птиците, който представлява плътни, удължени междучелюстни кости (premaxillae) - се превръща в муцуна. (вж "Как динозавърските муцуни са се превърнали в птичи човки").  По-рано тази година биолози от Чили успешно пък възстановиха динозавърските крака чрез намеса в развитието на птичи ембрион.(вж "Върнаха на птица динозавърските крака чрез молекулярен експеримент") 

Техниката, предложена от японските учени, осигурява висока степента на оцеляване на ембрионите - повече от 90% до 17-тия ден на развитие. За да се осигури нормалното развитие на птичия ембрион, е разработен начин за доставка на калций за ембриона. Това става с помощта на калциев лактат и дестилирана вода. Кислородът се доставя в чист вид. 

Клипът с учениците, показващ отглеждане на пиле без черупка, не само не е за "първи път в историята", той дори не е първата демонстрация пред камера. Ето това видео вече е показвано по японската телевизия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !