Как грижата за здравето може да бъде вредна за околната среда

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2015 в 16:43 6860 1

Кредит www.cmu.edu

Употребата на полезни храни - плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба и морски дарове води до вреди на околната среда - това установили учени от университета Карнеги Мелън. 

С подробности от изследването може да се запознаете в прессъобщението на Университета.

Като цяло, спрямо консумираните калории от тези продукти, трябва да се отгледат и съберат повече ресурси, което ще доведе до увеличаване на емисиите на парникови газове в сравнение, например с месото или бекона.

"Консумацията на зелена салата от гледна точка на емисиите на парникови газове, се отразява три пъти по-зле, отколкото употребата на бекон," - заяви професор Пол Фишбек (Paul Fischbeck), водещ автор на изследването.

"Голяма част от обичайните зеленчуци изискват за отглеждането си повече ресурси за една калория, отколкото може да си представите. Патладжанът, целината, краставиците изпреварват много в това отношение свинското или пилешкото".

Учените са проучвали как епидемията от затлъстяване в САЩ се отразява на околната среда. Те взели под внимание всичко, от отглеждането и транспортирането, до продажбата на готовите продукти и тяхното съхранение. Всичко това изисква енергия, прясна вода и води до увеличаване на количеството парникови газове, изпуснати в атмосферата.

Ако средният американец намали количеството на консумираните калории до препоръчваните от диетолозите норми, може да се съкратят разходите на енергия, вода и емисиите парникови газове с 9%. Но преходът към "здравословна" храна увеличава количеството на използваната енергия с 38%, на водата - 10%, а емисиите парникови газове - с 6%.

Излиза, че колкото повече човек се грижи за собственото си здраве, толкова повече вреди снася върху околната среда.

Трябва или да наблегнем на пържолите, или да се потърсят ефективни методи за отглеждане на марули.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2015 в 17:53

Зачуди се дедо поп на тоя неочакван извод ама после видя методиката и всичко си дойде на мястото.

Тия юнаци извеждат оценки приведени към единица калорийна стойност на храните, което е нонсенс. ЕСТЕСТВЕНО че беконът ще е по-евтин за единица калория - той просто носи много калории. С краставиците и целината пък е наопаки.

Това не променя факта че никой не очаква да се наяде с краставици или целина. Хората, които употребяват само растителна храна употребяват краставици и целина приблизително колкото месоядните. Калориите си ги набавят от други растителни храни - зърно, ядки, плодове, кореноплодни и тн.

И те така. Що не сравнят картофите, боба и слъчногледовото масло с бекона, ами се хвърлят на краставиците? За енергията с която ще отгледат едно прасе ще им произведа един вагон царевица.