Математик определи колко време може да останат неразкрити конспирациите

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 януари 2016 в 12:40 22917 14

Кредит www.conspiracyandpolitics.org

Математик от Университета в Оксфорд смята, че например разкриването от Едуард Сноудън на секретния проект PRISM за масово следене на хора от ЦРУ не е случайност, а закономерност.

Според теорията на вероятностите, колкото повече хора участват в една конспирация, толкова по-бързо някой ще проговори.

Д-р Дейвид Робърт Граймс (David Robert Grimes) е изчислил точно колко дълго средно ще продължи пазенето в тайна на един заговор, в зависимост от броя на хората, които участват.

Изчисленията на д-р Граймс са публикувани  на 26 януари в списание PLoS ONE.

Ключов параметър във формулата е вероятността конкретен член на конспирацията да стане причина за изтичане на информация.

За да се изчисли този параметър ученият използва известните параметри на три вече оповестени заговори: споменатият проект PRISM (30 000 участници в заговора, срок на оповестяване - 6 години), експериментите със сифилиса в Таскиги (6700, 25 години), както и други некоректни научни методи, използвани от ФБР ( 500 души, 6 години).

Характеристиките на разкритите конспирации са дадени в таблицата.


Въз основа на данните, Граймс оценил вероятността за разкриване на конспирация от един конкретен човек на четири на един милион.

По този начин е възможно да се изчисли времето на живот на останалите конспирации, ако те съществуват в действителност. Математикът взел за пример четири популярни конспиративни теории:

1) американците не са летели до Луната;

2) няма глобално затопляне;

3) конспирация на лекарите за ваксинации, които всъщност са вредни;

4) укриване на лекарства против рак от фармацевтичните компании

Например инсценировката на полет до Луната ще изисква заговор на 411 000 души - толкова служители са работили в НАСА през 1965 г.

Броят на участниците на другите хипотетични заговори са показани в таблицата: 



С толкова много конспиратори например, лунната конспирация би просъществувала 3 години и 8 месеца, преди един от участниците да я разкрие. Графиките показват вероятността за разкриване на всяка конспирация за всеки интервал от време.



За климатичната конспирация синята плътна линия съответства на това, че ако в заговора участват всички научни организации, а червената в пунктир - само климатолозите. Съответно, в заговора с ваксинациите синята линия съответства на участие на здравните органи и фармацевтичните компании, а червената в пунктир - само здравните органи.

Както можете да видите, във всички случаи, конспирациите се разкриват след няколко години със 100% вероятност

Д-р Граймс пресметнал, колко трябва да бъде максималният брой заговорници, за да се запази тайната по-дълго.

  • 5 години — не повече от 2521 човека
  • 10 години - не повече от 1000 човека
  • 100 години - не повече от 125 човека

Ако заговорниците са много също има шанс да се запази тайната. За това е нужно да умират с относително висока скорост, тогава броят им ще намалява всяка година, както и вероятността от разкриване на тайната. Графиката показва вероятността от разкриване на конспирацията за фиксиран брой от 5000 заговорници (синята линия); при смърт от естествени причини съгласувано с функцията на Гомперц и при условие, че всички заговорниците първоначално са били на  40 години (червената пунктирана линия); при експоненциално намаляване на броя на заговорниците двойно на всеки 10 години (оранжевата пунктирана линия).





В последния случай, вероятността за разкриване не надвишава 12% (максимум 14 години).

Д-р Граймс се надява, че работата му ще помогне да разберат тези, които вярват в различни конспиративни теории, че възгледите им нямат основание.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14

18.04 2016 в 11:13

За "лунната конспираация" най-добре говори два пъти героят на СССР космонаФтката Татяна Савицкая. В поредното предаване на НТВ с цел да се разобличи гнусната американска лъжа, Тя и другите двама космонаФти станали и си тръгнали още в началото,а тя просъскала на подлизурките: Не искам да ми свързвате името с това предаване.Ще ви съдя. А другият и колега само проронил: Ако не са кацали на Луната,тогава ние кого гледахме с 2-та радиотелескопа в Крим? А лунните камъни в нашата академия на науките от къде се появиха?

21.03 2016 в 18:15

Много ясно, че има конспирации! Много ясно, че има крайно мислещи и действащи хора! Много ясно, че всички хора на планетата споделяме общо съзнание и използваме едни и същи думи и средства, така че не гадая, а просто знам, че човеците сме си конспиратори.

14.03 2016 в 13:01

#Боко
Точно Кенеди има изказване за тайните общества и вредата от тях. Той е потвърдил, че съществуват такива.

08.02 2016 в 23:08

А Кенеди? Защо го убиват? Той също "много е говорел", а също и правел...

01.02 2016 в 17:43

След като не ме познаваш няма как да знаеш какъв съм, просто си измисляш. И от къде знаеш, колко им е лесно на билденбергите сигурно са те канили сред тях или пак си измисляш :)

01.02 2016 в 17:20

@scientist, толкова си scientist, колко Мики маус.

Много сложно му било, е на тия не им е сложно :
https://en.wikipedia.org/wiki/Bilderberg_Group

01.02 2016 в 14:09

В йерархичната структура имало хора, които не са запознати с всичко но на другия край на планетата някакви случайни хора занаят това с което не запознати хората работещи в самата структура. В кварталната кръчма четат вестник Строго секретно и знаят всички секретни планове и конспирации. Смях.

30.01 2016 в 22:32

Много "специалсти" по конспирациите се навъдиха - хем "доказват" колко са тайни и скрити конспирациите, хем се опитват да покажат как те пък знаят всичко за тези конспирации. От Удроу Уилсън (починал 1924 г.) до днес е изтекла много вода, обществото е много по-сложно. А колкото е по-сложна една система, толкова по-трудно тя може да бъде управлявана. Конспирациите в повечето случаи са просто модерна вяра в "свръхестественото" - тайни сили и общества, които движат света, с които се обяснява това което не се харесва на някои хори или те не могат да си обяснят по друг начин.

28.01 2016 в 20:57

В една йерархична структура не е необходимо служителите на всяко ниво да са еднакво запознати с всичко. Навсякъде се толерират служители които си вършат работата без да задават излишни въпроси. Достатъчно е да се подчиняват и изпълняват заповеди повтаряйки: "Йес сър". Вижте, че и нашите политици чакат какво ще им наредят "Големите началници" от чужбина. А за справяне с непослушните винаги си има начини. Унищожаването на доказателствата също е фактор който не бива да се пропуска. Смъртни случаи има предостатъчно.

28.01 2016 в 19:43

s.d. - Абе те бяха изчислили и на колко планети имало живот във вселената, а някакъв британски учен стигнал до "гениалното" заключение, че крилата на ангелите от бароковите картини не били достатъчни за летене....