Колонизирането на космоса е все по-близо (Tech OFFNews ep. 1.6)

Наука OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 17:08 10393 2

На науката отдавна е известно, че в много от астероидите, обикалящи между орбитите на Марс и Юпитер или на други места в Слънчевата система, се съдържат огромни количества ценни метали. Злато, платина, желязо и други материали могат да бъдат открити на реещите се небесни скали, при това - на самата им повърхност, което ги прави много по-достъпни отколкото са тук на Земята. Причината е, че там те не са били подложени на въздействието на гравитацията, която да ги избута дълбоко под скалната маса, както е станало на нашата планета.

Според някои проучвания достъпът до ресурсите само на няколко астероида би могъл да доведе до сериозни трусове на пазара на ценни метали и до мащабни икономически промени. Това би спомогнало също и за евентуалното поевтиняване на изчислителната техника, както и за по-лесното колонизиране на Слънчевата система. тъй като материалите за изграждане на отдалечени човешки колонии биха могли да се добиват в близост до локациите им, вместо да се транспортират от Земята.

Някои компании изглежда вече са решили да открият начин за добиване на ценните ресурси от космическите скали, а от този месец те са с още една крачка по-близо до осъществяването на този план. Причината е, че в САЩ беше приет нов закон, наречен Акт за космическа конкурентоспособност, който урегулира добиването на ценни метали в космоса.

Нормативният документ, който е първи по рода си до момента, вероятно скоро ще бъде последван и от подобни закони в други национални законодателства, което неминуемо ще доведе и до международна регулация на сектора. Единственият съществуващ международен документ по темата към момента е Договорът за космическото пространство от 1967 г., подписан от над сто държави, който обаче оставя доста възможности за свободни интерпретации по въпроса за усвояването на космическите ресурси. А след неотдавнашните успешни тестове на новите ракети на компаниите Space X на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, по всичко личи, че тепърва предстоят интересни времена за частните космически предприемачи и богатствата на астероидния пояс вероятно ще бъдат една от целите им.

Английска версия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 09:45

Първата основна цел е да се създаде мащабна орбитална станция около Земята, и такава на Луната. Оттам по-лесно ще може да се излита до останалата част на Слънчевата система и да се строят минни станции и дори човешки колонии. Следващия етап е станция на Марс. И тъй като луните Юпитер и Сатурн са най-богати на всякакви вещества и различни по структура, това ще е следващия етап от колонизация.

17.02 2016 в 12:30

Ентусиазмът е хубаво нещо, но в случая е малко преждевременен. Едно е да добиваш литий в Чили и Китай, съвсем друго е да го правиш в астероидния пояс. Едно е да строиш кораби за космически туризъм и зареждане на МКС, съвсем друго е да закараш рудодобивна инсталация на майната си, да вържеш товарен транспорт дотам и обратно, че и да го направиш достатъчно евтино, за да е икономически обосновано. Въобще като цяло този процес не може да стане толкова бързо, че да преизвика трусове.

Така че поевтиняване на електрониката и икономически промени ще има, но няма да са в обозримо бъдеще. Малко е раничко за купуване на акции на космическите миньори. :)