Apple ще прави дигитален домашен асистент

Компанията ще влезе в пряка конкуренция с Amazon Echo

Александър Александров Последна промяна на 27 май 2016 в 09:00 2684 0

Кредит Amazon

Apple работи върху устройство от типа „дигитален домашен асистент“, което ще конкурира популярния продукт Echo на друга онлайн корпорация – Amazon. Припомняме, че Echo беше пуснато на пазара през 2014 г. и работи чрез Wi-Fi и Bluetooth.

То представлява цилиндрична джаджа, която се управлява с глас и е интегрирана с различни домашни и комуникационни системи. По този начин тя позволява задаването на гласови команди за управление на всевъзможни неща – от алармата вкъщи, през музикалните и видео устройства, до изпращането на текстови съобщения и др.

Apple възнамерява да навлезе в този сегмент, създаден от Amazon, използвайки технологията зад своя дигитален личен асистент Siri. За целта компанията ще публикува и комплект за разработка на външни приложения за Siri (т.нар. SDK – Software Development Kit).

Причината за този ход на корпорацията е в бързия ръст на приложенията за Echo, създадени от външни разработчици, което през последните години наложи Echo като втората голяма екосистема за апликации на Amazon. Потребителите вече могат да задават на устройството въпроси за времето, актуалните новини, да го използват за намаляване на звука на музикалната уредба и др.

Echo вече е интегрирано с много от най-популярните системи за домашна автоматизация и мнозина виждат в него един нов подход към иновативния сегмент на „умните“ домове. А ако се има предвид потенциала на този сектор, желанието на Apple да създаде собствен домашен асистент не бива да ни изненадва. Нещо повече – много скоро можем да очакваме други ИТ гиганти като Google или Microsoft също да се включат в играта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !