05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Българска фирма представи умен контролер за управление на дома на Световния мобилен конгрес

Устройството на Allterco Robotics позволява да управляваме всички домашни електроуреди през мобилния телефон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 февруари 2016 в 13:26 45370
Снимка: Allterco Robotics

Българската стартираща фирма Allterco Robotics представи в рамките на провеждащия се в момента Световен мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона интелигентен контролер за управление на дома. Той се нарича She и позволява управлението на всички домашни електроуреди през смартфона или таблета.

Форумът, на който присъства и кореспондент на Offnews.bg, е най-голямото телеком събитие в света и събира над 90 000 представители на индустрията. Мотото през тази година е „Mobile is everything” (Всичко е мобилно), а домашната автоматизация е сред акцентите на в мобилното шоу, което е и причина за големия интерес към българската компания. Тя участва със свой демонстрационен камион, в който са представени различни работещи приложения на нейния контролер.

She на практика представлява универсално дистанционно управление за дома, което разполага със собствена SIM карта и посредством мобилно приложение може да управлява отдалечено осветлението, кухненските електроуреди, телевизора (дори и той самият да не е smart) и всевъзможни други апарати.

Това означава, че посредством She обитателите на дома могат например да включат отоплението половин час преди да се приберат, да проверят дали то е изключено докато са на почивка, да включат кафе машината преди още да са станали от леглото и кафето да ги чака готово в кухнята.

She позволява и запаметяването на различни автоматизирани сценарии – например романтична атмосфера с приглушено осветление и тиха музика. Друг вариант е сутрешен сценарий, при който сензорите усещат, кога собственикът на дома става от леглото и системата автоматично пуска кафе, включва осветлението или извършва други планирани действия.

Разработката на Allterco Robotics е част от бързо развиващия се ИТ подсегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things), който включва свързването на различни предмети около нас – домове, електроуреди, автомобили, дрони, производствено оборудване и др. Този подсегмент е все по-привлекателен за мобилните оператори, които през последните години отчитат спад на приходите от гласови услуги и кратки съобщения, и усилено търсят нови приходоизточници.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.