Българска фирма представи умен контролер за управление на дома на Световния мобилен конгрес

Устройството на Allterco Robotics позволява да управляваме всички домашни електроуреди през мобилния телефон

Александър Александров Последна промяна на 23 февруари 2016 в 13:26 4736 0

Кредит Allterco Robotics

Българската стартираща фирма Allterco Robotics представи в рамките на провеждащия се в момента Световен мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона интелигентен контролер за управление на дома. Той се нарича She и позволява управлението на всички домашни електроуреди през смартфона или таблета.

Форумът, на който присъства и кореспондент на Offnews.bg, е най-голямото телеком събитие в света и събира над 90 000 представители на индустрията. Мотото през тази година е „Mobile is everything” (Всичко е мобилно), а домашната автоматизация е сред акцентите на в мобилното шоу, което е и причина за големия интерес към българската компания. Тя участва със свой демонстрационен камион, в който са представени различни работещи приложения на нейния контролер.

She на практика представлява универсално дистанционно управление за дома, което разполага със собствена SIM карта и посредством мобилно приложение може да управлява отдалечено осветлението, кухненските електроуреди, телевизора (дори и той самият да не е smart) и всевъзможни други апарати.

Това означава, че посредством She обитателите на дома могат например да включат отоплението половин час преди да се приберат, да проверят дали то е изключено докато са на почивка, да включат кафе машината преди още да са станали от леглото и кафето да ги чака готово в кухнята.

She позволява и запаметяването на различни автоматизирани сценарии – например романтична атмосфера с приглушено осветление и тиха музика. Друг вариант е сутрешен сценарий, при който сензорите усещат, кога собственикът на дома става от леглото и системата автоматично пуска кафе, включва осветлението или извършва други планирани действия.

Разработката на Allterco Robotics е част от бързо развиващия се ИТ подсегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things), който включва свързването на различни предмети около нас – домове, електроуреди, автомобили, дрони, производствено оборудване и др. Този подсегмент е все по-привлекателен за мобилните оператори, които през последните години отчитат спад на приходите от гласови услуги и кратки съобщения, и усилено търсят нови приходоизточници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !