Европейският парламент ще узакони отношенията между хора и роботи

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2017 в 12:05 5509 0

Кредит European Union-EP

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент одобри инициативата за създаване на Етичен кодекс за регулирането на взаимоотношенията между роботи и хората, пише European Parliament News

Повод за разглеждането на въпроса е доклада на Мади Делво (Mady Delvaux), член на Европейския парламент от Люксембург. Според нея развитието на роботиката, проникването й в различни сфери на живота изисква развитието на правна рамка за осигуряване на безопасността на хората. Освен това правилата ще позволят използването на икономическия потенциал на областта в пълен размер.

Предлага се да се създаде доброволен Кодекс за етично поведение, уточняващ служебните отговорности на юридическите и физическите лица за социални, екологични щети и вреди, причинени от робот. Една от разпоредбите на документа е препоръка към производителите да включват в проектирането и конструирането на робота възможност за изключване, за деактивиране при аварийни случаи. 

За изпълнението на кодекса ще следи нова структура – Европейската агенция по роботика и изкуствен интелект. Службата ще се заеме с технически, правни и етични въпроси на отрасъкла. В дългосрочен план инициативата дава възможност за регистрация на "електронни личности" - това ще помогне да се изясни правния статут на най-сложните автономни роботи.

Докладът получи 17 гласа, двама депутати гласуваха "против" и двама се въздържаха. Съдбата на инициативата ще се реши от Европейския парламент на заседание през февруари. Ако бъде одобрен, документът ще получи законодателен статут и ще засягне и областта на автономния транспорт.

В текста се разглежда и социално въздействие на развитието на роботиката, което също може да доведе до големи обществени промени, включително създаването и загуба на работни места в някои области. Настоятелно се призовава Комисията да следи тези тенденции и да търси нови модели на заетост и социална система, както и текущите данъци за роботиката. 

В началото на декември французойка на име Лили разкри, че е влюбена в робот и иска да се омъжи за него, когато браковете между хора и роботи се легализират. Тя сама е напечатала на 3D-принтер своя партньор с име InMoovator и живее с него една година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !