Хартия за многократна употреба - трие се и се печата отново. И не с мастило, а с вода

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 януари 2018 в 09:15 52750 0

Схематична илюстрация на многоцветен и воден печат. Химическите структури на L 1, L 2 и L 3 и процесите на отпечатване и изтриване на разработената хартия. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/s41467-017-02452-w

Китайски учени представиха нов тип хартия, от който може лесно да се изтрие всичко отпечатано и да се пусне отново за печат в стандартен мастиленоструен принтер. И пак, и пак. Друга разработка на екипа показва специална хартия, върху която може да се печата с обикновена вода, а не с мастило, съобщи phys.org.

В статия, публикувана в списание Nature Communications, учените обясняват как са създали тази хартия, как работи и как може да бъде подобрена.

Новата хартия е комбинация от специална хартия и мастило. Хартията е многопластов полимер, импрегниран с химикали, които реагират с метални соли и произвежда седем различни цвята. Веществата са терпиридинови лиганди, които реагират с определени метални йони, като цинк, желязо или кобалт. Към общия състав изследователите добавиха и флуорен, за да подобрят оптичните свойства на хартията. За да печатат върху нея, учените използват стандартен мастиленоструен принтер, но мастилото е направено от метални соли с воден разтвор. Учените успяха да изтрият текста и да печатат отново осем пъти, преди напечатаното да не може да бъде разпознато, а мастилото бе видимо перфектно на хартия в продължение на шест месеца, без да губи яркостта си. Изследователите също така казват, че цената на отпечатване с новата хартия ще бъде само една пета от цената на отпечатването с оби90 кновен мастилено-струен принтер.

Многоцветност и обратимост на презаписваемата хартия. а отразяване UV-видимите спектри на презаписваемата хартия, след добавяне на Fe (NO 3 ) 3 , FeCl 3 , FeCl 2 , Ni (NO 3 ) 2 , Co (NO 3 ) 2 , CuCl 2 и Zn (NO 3 ) 2 , съответно. b Снимки на презаписваемата хартия при добавяне на различните метални соли. c графика на отраженията при 577 нм спрямо броя на циклите на печат върху презаписваемата хартията с воден разтвор на FeCl 2  (печат) и изплакване на хартията с разтвор на CH 2 Cl 2  (изтриване)

Екипът създаде и втори тип хартия за многократна употреба, върху която може да се печата с обикновена вода, а не с мастило. Тази хартия е направена от многопластов комплекс от цинкови лиганди, които отразяват оранжевия цвят при взаимодействие с вода. Хартията може да показва само един цвят и е много по-лека от първия вариант, но учените смятат, че концепцията може да бъде развита.


Структура и многоцветен печат на презаписваема хартия. а Схематични илюстрации на четирислойната структура, използвани за създаване на презаписваемата хартия на базата на L1. b Цветно изображение на цвете, извлечено от различни водни разтвори на метални соли като мастило. c Изображение на дървета, отпечатани с персонализирана черна мастилена касета, напълнена с воден разтвор на FeCl2 . d Цветно отпечатване на логото на Института за авангардни материали, като се използва мастилена касета, пълна с FeCl2, Zn (NO3) 2 и Co (NO3) 2, съответно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !