07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Иновативна технология може да спасява животи чрез ... селфита (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 август 2019 в 14:21 38160
Снимка: Скрийншот от видеото

Хипертонията, или високо кръвно налягане, неслучайно е наречена "тихият убиец", защото е състояние водещо до потенциално фатални здравни проблеми като инфаркт и инсулт, но без да се проявява с някакви видими симптоми. 

Учени са разработили нова смартфон технология, чрез която да се откриват признаци на високо кръвно налягане, анализирайки късо селфи видео на потребителя. 

Технологията се нарича трансдермално оптично изобразяване (transdermal optical imaging) и е разработeна на учени от Китай и Канада, които първоначално искат да създадат безжичен детектор на лъжата. Оказва се, че същата технология, разкривайки лъжата по лицата на хората, може да измерва и кръвното налягане. 

Това кара учените да насочат изследването си към медицинските приложения на технологията и наскоро публикуват статия по темата на изследването си в списанието American Heart Association journal Circulation: Cardiovascular Imaging.

Според публикацията трансдермалното оптично изобразяване използва оптичния сензор на смартфона, за да отчете всяка светлина, отразена от хемоглобина в кръвните клетки под кожата на лицето. 

Хемоглобинът е протеинът, който транспортира кислород до всяка част на тялото, така че отчитайки движението му, технологията може да определи кръвното налягане на човека, който е заснет.

За целите на изследването, екипът обучава и проверява технологията, използвайки 2-минутни селфи видеа на 1 328 възрастни канадци и китайци. Тестовете доказват, че технологията измерва систолично (горна граница) и диастолично (долна граница) кръвно налягане и пулс с 96% точност. 

Технологията вече е достъпна за потребителите чрез приложение, наречено Anura, което може да измери и ниво на стреса и сърдечен ритъм от 30-секундно видео. 

Учените очакват да реализират на пазара в Китай версията, измерваща кръвно налягане, през есента на 2019 г. Екипът се надява чрез бъдещи изследвания да успее да приложи технологията за измерване на нивата на хемоглобин, холестерол и кръвна захар. 

Но дори само за отчитане на високото кръвно налягане, тази технология може да спаси многобройни животи, откривайки "тихия убиец" само чрез смарт устройствата в джобовете ни. 

Източник: Futurism - NEW TECH ANALYZES SELFIE VIDEOS TO DETERMINE YOUR BLOOD PRESSURE


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.