19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Излезе Vivaldi - модерна и бърза версия на старата Opera

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 април 2016 в 13:00 98251

Когато на 28 май 2013 г. популярният до тогава браузър Opera престана да използва собственото си ядро "Presto" и премина към "Blink", превръщайки се до някаква степен в клонинг на Google Chrome, той отблъсна голяма част от потребителите си.

Причината не беше това, че браузърът стана по-бавен (напротив, тогава той повиши производителността си), нито пък че спря да поддържа популярните уеб стандарти (това също се подобри). Opera просто беше осакатена.

Още от създаването си през април 1995 г. Opera привличаше хората от една страна с добрата си скорост на работа, а от друга с иновативните функции, с които беше "натъпкана" - именно в този браузър дебютираха "разделите" (превеждани още като "подпрозорци"), страницата за бърз достъп до сайтове (speed dial), запаметяването на пароли и т.н.

При преминаването на Opera към базовия програмен код на проекта Chromium обаче много от специфичните (макар и не най-големите) функции, които караха потребителите да избират именно този браузър, изчезнаха. Това доведе до отдръпване на хората от Opera - те избираха или самия Chrome, или другия популярен браузър с много опции - Firefox.

През 2011 г. съоснователят и главен изпълнителен директор на Opera Йон фон Течнер (Jon von Tetzchner) за около 24-27 млн. евро продаде всичките си акции в компанията. Като причина тогава той посочи това, че не харесва посоката, в която е поела Opera и по-конкретно към "ограничен, прост браузър".

През март 2014 Течнер започна работа върху нов браузър на име "Vivaldi". Тогава всичко започна като поява на ново виртуално общество (virtual community), появило се от праха на прекратения сайт "My Opera" - нещо като умалена социална мрежа, форум за потребителите на Opera.

Вземайки предвид голямото виртуално общество, събрало се около форума Vivaldi, на 27 януари 2015 г. Течнер основа компанията "Vivaldi Technologies", която да разработи браузър на име Vivaldi.

Този браузър трябваше да съчетае модерната технология, предоставена от проекта Chromium и конкретно ядрото Blink, разработвано от Google, с всички удобни функции, които Opera предлагаше преди да изостави собственото си ядро Presto.

Днес целта е факт - вече е публикувана финалната версия на новия браузър Vivaldi. Той е преведен на 47 езика, сред които е и българският, поддържа както 32, така и 64-битови операционни системи, и работи на Windows, Mac OS и Linux. Използва разработката на Google - "Blink", като по тази причина е бърз и съвместим със сайтовете. Освен той е напълно съвместим с разширенията от магазина за Google Chrome.

Vivaldi може да запомня паролите, поддържа бърз достъп до сайтове и предоставя възможност за групиране на раздели/подпрозорци. Освен това цветът на програмата може да се адаптира спрямо основната цветова схема на дадения сайт и така тя да е по-ненатрапчива. Във Vivaldi е включена и навигация чрез жестове на компютърната мишка.Рейтинг :
06.04 2016 в 14:53 1
+ 17
- 0
Позволява ли активиране на Java, защото административните сайтове на нашата държава не са се актуализирали от 681г.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.