Как изглеждат съвремените киборги

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 16:12 9747 2

Кредит wikipedia

Ейми Мълинс е американска спортистка, актриса и фотомодел, която е родена с медицинска диагноза, довела до ампутация на двата й крака.

Механичните крайници, мозъчните импланти, очилата за виртуална реалност в момента все още ни изглеждат фантастично. Но, както казва бащата на киберпънк литературата, Уилям Гибсън, "бъдещето е вече тук, просто е неравномерно разпределено". Киборгите са вече сред нас.

Ето само няколко примера.

Нийл Харбисън

Нийл има и ръце, и крака, но веднага се разбира, че е от ъпгрейднатите хора - по малката антена, която стърчи от главата му. Британецът е роден с ахроматопсия - той не може да различава цветовете, но през 2003 г. се съгласил на операцията, за да му се имплантира в глава специално устройство, което преобразува цветовете в звуци. С течение на времето, функционалностите на устройството растат и Нийл може вече да чува дори цветове, които не могат да виждат хората с нормално зрение. Днес британецът с помощта на антената се свързва с интернет, занимава се с рисуване, пише музика и участва в фондацията Cyborg, която той е основал.

Николa Хуше

Този французин не е толкова екстравагантен, колкото изобретателен: получавайки травма по време на работа, Никола с помощта на 3D-принтери, сам разпечатал ръката си само 1000 евро. Нейната по-висококачествена и усъвършенствана версия струва 70 000 евро, но Никола е нямал толкова пари и затова е импровизирал. Никола нарича новата си ръка сепаратор (разделител) на живота си "преди" и "след" инцидента - сега французинът не се страхува от бъдещето и помага на други хора с увреждания да получат протеза, която могат да си позволят.

Джейсън Барнс

Джейсън Барнс е не само собственик на ръка-протеза, но е също така и най-бързият барабанист в света - той може да направи 20 удара в секунда. И дори пътят до този резултат да не е точно такъв, какъвто си го е представял, днес той не съжалява за нищо.

През 2012 г. Джейсън загубва ръката си заради експлозия на трансформатор и изпада в депресия, решавайки, че това означава край на музиката. Но барабанистът намерил сили и не се отказал смисъла на живота и започнал да търси изход от положението си. Барнс сглобява първата си ръка в гаража си (тя всъщност представлявала пръчка с палка за барабани), но по-късно му помогнал професор Уайнбърг от Технологичния институт на Джорджия, който му предложил да модифицира протезата и да й вложи софтуер. Сега си имплантът има палки - едната се управлява от музиканта, а във втората е вграден компютър.

Муун Рибас

Танцьорката с лунното име, за щастие, не е губила крайници - след като завършва хореографското училище Mуун просто се интересувала от възможностите на сензорните разширения. Първият експеримент е от през 2007 г., когато тя решила да поноси калейдоскопични очила, които да показват само цветове, но не и форма. Тогава забелязала, че това подобрило нейното възприятие на цветовете и способността да открива и най-малкото движение. Тогава Рибас създава ръкавица, която й позволява да усеща с точност на скоростта на обектите наоколо. През 2010 г. Муун си имплантирала в лакътя си чип, отчитащ колебанията на планетата, което й позволява да усеща земетресенията навсякъде по света. Може би това не е най-полезното устройство в света, но е интересно.

Накрая ще ви припомним само прогнозата на Рей Курцвейл за бъдещето на технологиите в частта му за киборгите. Според известния футурист през 2031: 

"Много хора с желание да станат киборги, а заради изобилието на импланти ще бъдат преосмислено и самото понятие "човешко същество." Органи ще се произвеждат във всяка по-голяма болница. Ще има компютърни импланти с директно включване към мозъка и някои групи от неврони. Те ще дадат на човека свръхспособности - усилване на възприятието, подобряване на паметта, повишаване на скоростта на реакцията и съкращаване времето на обучение."

А бъдещето вече е дошло за някои.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 08:42

Ъхъ. И всичко ще свърши по известния начин.
1968, Иван Ефремов, "Часът на бика".

20.07 2015 в 08:10

"Часът на бика", Иван Ефремов, 1968
Така и ще свърши тая история.