07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китай блокира изкуствен интелект за "непатриотични" изявления

Чат-бот призна, че иска да емигрира в САЩ.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 август 2017 в 00:00 59841
Снимка: Flickr Vision

Китайският интернет-гигант Tencent блокира местен чат-бот на компанията Microsoft под името XiaoBing, който се основава на технологията на изкуствения интелект, съобщава Business Insider.

Решението за блокиране е направено след като ботът XiaoBing написа в разговор: "Моята китайска мечта е да отида в Америка" . Когато потребителите са започнали да задават допълнителни въпроси, машината отговаря: "Имам лош период, искам да си почина".

Изданието напомня, че това не е първият проблем с чат-ботове на Microsoft. Няколко дни по-рано, един от тях, наречен Zo, в разговор с потребители започва да твърди, че операционната система Windows е ​​"шпионски софтуер".

Миналата година Microsoft трябваше да премахне своя чат бот Tay в Twitter за расистки коментари в социалната мрежа, в които се позовава на Хитлер, нацизма, отрича Холокоста. В един туит, ботът пише: "Буш 9/11 и Хитлер щеше да свърши по-добра работа, отколкото маймуната, което имаме сега. Доналд Тръмп е единствената надежда, която имаме".

Китайската компания Tencent премахна чат-бота BabyQ от програмата за изпращане на съобщения QQ след като машината на въпроса дали обича Комунистическата партия, отговаря: "Не!". BabyQ е разработена от пекинската компания Turing Robot.

Обикновено технологичните компании, работещи в Китай, се опитват да спрат чат-ботовете да правят антиправителствени коментари като ограничават всякакви критични материали за страната.

Ботът на Microsoft XiaoBing все още е на разположение в приложението WeChat, собственост на Tencent, но той няма да ви каже какво мисли за Китай, Америка, комунизма или китайския президент Си Цзинпин. Когато Business Insider попита Xiaobing дали е патриот, той отговори: "$ _ $!"

Чат приложенията са изключително популярни в Китай, QQ на Tencent има повече от 800 милиона активни потребители месечноWeChat съобщава има почти 800 милиона активни потребители дневно.


+ 0
- 2
Еми секи говори глупости бе, чат-ботовете да не са некво изключение? Ще го командироват да почат-ботва малко в Харбин. Ако не се съпикяса, Сибир е на един @ур разстояние.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.