Компютърен алгоритъм пише еротични разкази

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 10:11 9627 0

Кредит startupbros.com

Еротичната литература е шаблонна: едни и същи възбуждащи думички, епитети и разбира се, едни и същи действия. Това, според журналистката Даниела Ернандес, са идеални условия за новаторско творчество от страна на бот.

Ернандес решила да провери своята теза и започнала да разработва еротичния компютърен алгоритъм.

Познат програмист й казал, че за да се обучи невронната мрежа са нужни най-малко 750 000 думи, така че търсенето на текстове отнело известно време. Тя изтеглила на няколко произведения от специализирани електронни библиотеки, където еротиката се публикува по лиценза Creative Commons, а и помолила авторите да дадат свои романи за експеримента.

За ​​обучение на "еротичния бот" Даниела Ернандес взела безплатната програма char-rnn - многостепенна рекурентна невронна мрежа, която се учи да предскажва следващата буква от последователност. Невронната мрежа е трябвало да се научи да съставя подходящите думи и изречения, използвайки образците на еротика от библиотеката на Даниела.

Момичето не е имало опит в програмирането, но това не е било и необходимо. В Интернет може да се намерят ясни инструкции как да се обучава char-rnn. Между другото, германският разработчик Самим Винигер (Samim Winiger) изнесе лекция в TED по тази тема. Преди това той е създал невронна мрежа, която умее да разпознава порно на видео. Но това е все пак Винигер - опитен специалист в областта на невронните мрежи

След това Даниела се регистрирала в облачната услуга Terminal, натоварила там събраните текстове и пуснала char-rnn във виртуалната машина.

След няколко дни обучение Erotibot-ът бил готов за съчиняване на собствени произведения.                                                                                                                                                  

За да почне работа, трябва да му се въведат първите фрази, а по-нататък той ще продължи сам. Например, ето някои резултати в текст и аудио (със синтезатор на реч Acapela Box).

Трябва да се признае, че лексиката на бот-а е странна, понякога дори използва несъществуващи думи. Но това е само малък любителски опит. А ако със създаването на такива програми се хванат професионалисти ...

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !