Конструирана е подводна змия робот за проверка и ремонт (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2016 в 14:52 2891 0

Кредит Gizmodo

Хората не могат да извършват ефективно работа на дъното на океана, но роботите са идеално пригодени за такива задачи, особено ако са конструирани специално за това.

Водна механична змия, предназначена за подводна инспекция и ремонтни работи, е конструирана в резултат от сътрудничеството на учени от Норвежкия университет за наука и технологии с петролната и газова компания Statoil и компанията Kongsberg Maritime, съобщава Gizmodo.

Роботът е предназначен за наблюдение на работата на подводното оборудване и ремонт на съовъженията за пренос на нефт и газ. Очаква се това изобретение ще намали оперативните разходи, ще увеличи производителността и ще замести скъпо оборудване, включително голям и тромав автономен подводен апарат. Змията робот има способността да се промъква в такива места, които са трудни за достъп за съществуващите технологии.

Гъвкава и универсална, змията робот може да плуват около подводното оборудване като извършва проста поддръжка и ремонт, да почиства и да регулира клапаните. Роботът може да работи денонощно, решавайки проблемите веднага, след като възникнат. Те могат да плуват сами като истинските морски змии или да използват малки двигатели.

Разработчиците не разкриват подробности, но видеото показва, че роботите не са автономни. Захранващите кабели могат да създадат сериозни ограничения по отношение на използването им, да не говорим за проблемите с оплитането. Но концептуалното видео долу се вижда, че разработчиците биха искали в крайна сметка да се отърват от захранващите кабели и роботите да бъдат в истински автономен режим.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !