15 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Копането" на криптовалута изисква повече енергия, отколкото копането в мините

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 ноември 2018 в 12:30 461860

За всяка спечелена единица криптовалута се консумира повече енергия, отколкото традиционното добиване на благородни метали или редкоземни елементи.

Майнингът (копаенето) на криптовалута изглежда относително просто, но изисква огромни натоварвания в компютърните мрежи, води до огромни разходи за енергия и засяга природата в глобален мащаб. Всъщност, новите оценки, които американски учени цитират в статия, публикувана в списание Nature Sustainability, показват, че за единица доход от майнинг на биткойни и други криптовалути се изразходва повече енергия от традиционния майнинг - добива на полезни изкопаеми от недрата на Земята.

За разлика отобикновените пари, всеки може да "печата" криптовалюта, например биткойни. За това е достатъчно да се отделят определени компютърни мощности, които след като извършат съответните криптографски изчисления, ще донесат определен доход. За да се предпази системата от прекомерни емисии и инфлация, тези изчисления се изграждат така, че с течение на времето тяхната сложност бързо се увеличава, което изисква все по-голяма производителност на изчислвнията.

На пръв поглед тази дейност може дори да изглежда относително безопасна за околната среда. За разлика от някои кариери и мини, където се извършва пряко добиване на ценни ресурси, майнингът изглежда като напълно безобиден. Но зад тишината на съвърите унищожаването на околната среда става още по-бързо.

Макс Краузе (Max Krause) и Табет Толаймат (Thabet Tolaymat) изчислиха количеството енергия, която консумират мрежите за майнинг най-големите криптовалути - Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Monero.

Извличането на криптовалута изисква повече енергия, отколкото добива на цветни метали и редкоземни елементи / Krause & Tolaymat, 2018

За всеки получен долар, тези изчисления изискват 17 MJ енергия - както отбелязват Tolaimat и Krause, това е два до три пъти повече, отколкото при конвенционалните златни, платинени или редкоземни метали. Енергийните разходи за други криптокомпютри се оценяват от учените на 7 MJ на генериран долар (за Ethereum и Litecoin) и 14 MJ (за Monero). Единственият ресурс, който изисква повече енергия от това ниво, е алуминий, чиято електролиза от руда консумира наистина огромни количества.

Така само в мрежата Bitcoin се изпълняват около 50 квинтилиона (5*1019) операции за секунда. За всеки получен долар, тези изчисления изискват 17 мегаджаула (MJ) енергия - както отбелязват Краузе и Толаймат, това е два до три пъти повече, отколкото при обикновения добив на злато, платина или редкоземни метали. Енергийните разходи за други криптовалути се оценяват от учените на 7 MJ на генериран долар (за Ethereum и Litecoin) и 14 MJ (за Monero). Единственият ресурс, който изисква повече енергия от това ниво, е алуминият, чиято електролиза от руда консумира наистина огромни количества енергия.

През 2018 г. мрежата Bitcoin консумира повече електроенергия от развита страна като Дания - около 30,1 милиарда киловатчаса. В продължение на две години, от юни 2016 г. до юни 2018 г., криптовалутите доведоха до освобождаването в атмосферата на допълнителни 16,5 милиона тона въглероден диоксид.

"Вярвам, че след пет години ще можете да си купите нещо на Amazon или да си поръчате питие в кафене, плащайки с криптовалута", коментира Макс Краузе. "Но искам хората да разберат истинската стойност на тази нова технология".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.