05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

MWC 2015: Еврокомисар Йотингер представи днес визията на ЕС за мобилни услуги от пето поколение

Европа възнамерява да играе водеща роля в бъдещата дискусия за клетъчните 5G стандарти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 март 2015 в 19:42 19660
Гюнтер Йотингер представи визията на ЕС за мобилните мрежи от пето поколение. Снимка: Европейска комисия

Визията на Европейския съюз за развитието на мобилните услуги от пето поколение (5G) беше представена днес в рамките на Световния мобилен конгрес от еврокомисар Гюнтер Йотингер и представители на публично – частното партньорство за пето поколение мобилни мрежи 5G PPP, включващо ЕС и водещи компании за съобщително оборудване и оператори като Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia и Orange. На събитието взе участие и журналист на Offnews.bg.

Петата генерация мобилни мрежи би трябвало след време да замени четвъртото поколение (стандарта LTE – Long Term Evolution), който все още не е широко разпространен в много страни, включително и България. Днес в повечето държави по света се използват предимно мобилни услуги от второ и трето поколение, като към първото спадат стандарти като GSM и AMPS, а към второто – UMTS и WCDMA. Очаква се петото поколение да навлезе до 2020 г., решавайки редица проблеми, свързани с очакваното сериозно нарастване на комуникационния трафик, генериран от хора и машини.

Европейската стратегия е резултат от 18 – месечни дискусии в рамките на инициативата 5G PPP, която беше обявена преди една година също в рамките на Световния мобилен конгрес и обединява най-големите разработчици на телеком оборудване и представители на Европейската комисия.

Стратегия ще предостави на ЕС сериозен инструмент да влияе в предстоящите дискусии на глобално ниво за бъдещето на петото поколение, които би трябвало да доведат до международни споразумения за естеството на новите мобилни стандарти. Очаква се дискусиите да продължат през тази и следващата година. Целта на Европейската комисия е ключови елементи от визията на ЕС да залегнат в глобалните стандарти.

„Европа има индустриалната база, ноухауто и прекрасни изследователски екипи, за да достави бъдещата дигитална 5G инфраструктура. Аз съм посветен на създаването на единен глобален стандарт за 5G. Това ще улесни икономиите от скалиране и мащаб, и ще създаде дигиталното общество и икономика на бъдещето“ - заяви Гюнтер Йотингер.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.