Microsoft прехвърля сървърите си под вода (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2016 в 12:06 3594 0

Microsoft вече ще съхранява своите сървъри под вода, съобщава The Verge.

В рамките на проекта "Project Natik" вече са извършени тестове на първия подводен център за данни на компанията, наречен "Леона Филпот".

Според изследователи центровете за данни потребяват до 3% от електричеството в глобален мащаб. Големите технологични компании са заинтересовани от намирането на енергийно ефективни начини за съхранение на увеличаващото се количество информация.

Microsoft обяснява, че има две причини центровете за данни да бъдат прехвърлени в морето.

Първата е, че половината от световното население живее на разстояние до 200 километра от бряг, така че центрове за данни в моретата и океаните биха намалили времето за пренос на данни от източника към клиентите.

Втората причина е опазването на околната среда. С поставянето на сървърите във вода би отпаднала необходимостта от охлаждане, което съответно ще понижи разхода на електроенергия.

Освен това в бъдеще заедно центровете биха могли да се изграждат и съоръжения за генериране на възобновяема енергия, свеждайки вредните емисии до минимум.

Първият подводен център за данни "Леона Филпот" е функционирал на един километър от калифорнийското крайбрежие от август до декември 2015 година, а сега корпорацията от Редмънт се анализира резултатите.

От години екологичната организация "Грийнпийс" твърди, че Microsoft е далече зад Apple, Google и Facebook по отношение на използването на чиста енергия. Редица компании обмислят нови възможности за съхранение на данни, включително преместване на центровете в държави с по-студен климат.

През 2013 г. Facebook стартира център за съхранение на данни в Северна Швеция на приблизително 110 километра от арктическия кръг. В съоръжението функционират десетки хиляди компютърни сървъри, които се захранват изцяло с енергия, добита от намиращи се в съседство хидроелектрически системи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !