Нов материал за космически роботи

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 13 декември 2016 в 14:13 4565 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Според ново проучване материал, познат като метално стъкло, получен от втечняването и след това бързото охлаждане на метал, може би е идеалният за направата на механизми за космически роботи.

Две нови статии по въпрса е фокусират върху използването на обемно метално стъкло (bulk metallic glass – BMG) като материал за изработката на механизми за космически базирани мисии. Металното стъкло се нарича BMG, когато бива използвано за направата на материали по големи от 1 милиметър.

За да се направи BMG инженерите първо разтапят метала. Твърдите метали имат добре организирана кристална решетка, но когато металът е течен атомите губят своята структура и стават случайно разпределени, според изявление на НАСА, цитирано от space.com

Ако металът се охлади бавно атомите в него отново ще се върнат към стабилното си състояние на металната кристална решетка. Но ако течният метал се охлади изключително бързо, с около 1000 градуса по Целзий за секунда, тогава дезорганизираната метална решетка остава.

Тези бързо охладени метали са още познати като аморфни метали и заради това, че са охладени толкова бързо те технически са стъкло. Стъкло, което лесно може да бъде оформено при нагряване, също като стъклопакетите, казват от NASA.

Металното стъкло за първи път е представено от Клифорнийския Технологичен Институт през 60-те години на вече миналия век и е било използвано за всичко – от мобилни телефони до стикове за голф, допълват още от NASA.

За да разберат дали BMG е добър материал за изработка на материали, използвани в открития Космос Дъглас Хофман (Douglas Hofman), технолог в Jet Propulsion Laboratory на НАСА тества материали, изработени от BMG при много ниски температури. Тестовете показват, че механизмите работят безпроблемно при мину 200 градуса по Целзий. Това тяхно свойство е полезно поради две причини. Първо някои материали (включително металите) стават крехки при ниски температури.В случаят на BMG това не е така. Втората причина е свързана с разхода на енергия. Работата при ниски температури на околната среда, обикновено води до висока консумация на енергия от уредите. При възможност за работа при ниски температури BMG ще спести много енергия.

Други предимства на BMG могат да бъдат и ниската цена и сравнително лесната му изработка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !