Нова протеза управлява виртуалния свят с жестове (видео)

Устройството е създадено от германски инженери и е насочено към хора с увреждания

Александър Александров Последна промяна на 29 септември 2016 в 12:00 2188 0

Германски инженери създадоха нов вид „носимо“ (wearable) устройство, което позволява на хора с увреждания да управляват по-лесно различни дигитални приложения. Джаджата използва миоелектрическа технология за протезиране (myoelectric prostheses technology), за да предава движенията на пръстите към компютъра, превръщайки ги в команди.

Днес редица университети и корпорации имат сериозен напредък в сферата на биониката или с други думи – създаването на изкуствени крайници, управлявани с мисълта на пациента. Най-новите такива модели позволяват движение на пръстите и дори хващане на чаша с вода или други предмети.

Те обаче не са особено удобни за работа с компютърна мишка и клавиатура, което ограничава възможностите на хората с увреждания да използват нови технологии. Германските изследователи възнамеряват да променят това, създавайки качествено нов интерфейс, позволяващ управлението на дигитални програми с жестове.

По този начин платформата може да отваря и затваря приложения, да зарежда интернет страници, да преминава от една страница към друга или от един документ към друг, както и да затваря текущи прозорци и програми.

Устройството се състои от малка платка, оптичен сензор, Bluetooth модул и батерия. То има големината на часовник леко е и удобно за носене. Очакванията са в бъдеще подобна технология да може да се използва както от хора с увреждания, така и от здрави хора, улеснявайки начина, по който управляваме компютърни приложения.

Shortcut – The Digital Prosthesis from David Kaltenbach on Vimeo.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !