Официално: Ето критериите, по които Facebook може да ви банне

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 април 2018 в 10:56 25837 1

Кредит Pexels

Във вторник Facebook публикува своя Правилник за стандартите на общността (Community Standards rulebook), който използва, за да овладее публикуваното от над 2 милиарда души, които използват социалната мрежа.

Насоките са разделени на шест главни раздела и 22 подраздели, които обхващат различните причини, поради които даден пост може да бъде баннат. Като цяло има очевидни неща, но има и места, където е трудно да се определи къде се поставя границата.

Отбелязва се, че последствията от нарушаването на правилата на Facebook могат да бъдат различни в зависимост от тежестта на нарушението и личната история на използването на социалната мрежа. Например, при първото нарушение една компания може да се ограничи до предупреждение, но ако човекът продължава да нарушава правилата, може да бъде лишен от възможността да прави публикации във Facebook или да бъде блокиран профила му. Освен това социалната мрежа може да уведоми правоприлагащите органи, ако съществува реална опасност от физическо насилие или пряка заплаха за обществената безопасност.

Естествено, експертите във Facebook могат да направят грешка при вземането на решенията си. Затова социалната мрежа въвежда възможността за подаване на жалби срещу такива решения. Например, ако снимките, видеоклиповете или потребителските съобщения бъдат изтрити поради нарушение на стандартите на Facebook, потребителят ще бъде уведомен, за да може да изпрати искане за допълнителна проверка. Очаква се окончателното решение да бъде взето не по-късно от 24 часа.

В първата част за насилието и престъпното поведение Facebook заявява, че ще блокира страници и лица, показващи терористична дейност, омраза, масови или серийни убийства, трафик на хора и организирано насилие или престъпна дейност, както и хора, групи, замесени в насилие и/или престъпно поведение. Сред многобройните примери, Facebook не допуска продажбата на огнестрелни оръжия и немедицински наркотици, изявления за причиняване на вреди на хора или бракониерство на застрашени видове.

Вторият раздел обхваща безопасността. Facebook изнася много подробности за усилията си да поддържа Facebook като безопасна среда. Facebook ще премахва съдържание, което насърчава самоубийството и самонараняването и ще работи усилено срещу сексуалната експлоатация на деца и възрастни. Те също така споменават тормоз и причиняване на безпокойство, които са забранени срещу частни лица, но са позволени срещу обществени фигури, стига да е опит за хумор или сатира.

Правилата не дават подробности за това, какво прави личността публична или какво се смята за сатира.

Публичните фигури се намират и в следващия раздел, посветен на неприемливо съдържание, по-специално голота и секс. Facebook не допуска видими гениталии, видими ануси или видими задници, освен ако не са направени с фотошоп на публични фигури

Допускат се коментари за женските зърна, но само  в контекста на кърменето, раждането, моментите след раждането, здравето или като протест. Очевидно е, че примерите за "неприлично сексуално съдържание" не са описани подробно в насоките.

Останалата част от раздела се фокусира върху изобразяването на насилие, жестокост и реч на омразата. Речта на омразата е решаващ въпрос за онлайн общностите. Facebook се доближава до това с тристепенна система, която се съсредоточава върху обиди, заплахи и неконкретна омраза. 

Четвъртият и петият раздел се съсредоточават върху почтеността и автентичността, като се обсъжда ангажимента да се ограничи спама, да увеличи броя на истинските хора във Facebook и да се оспорят нарастващия брой лъжи и погрешно представяне на факти и новини. Facebook също така обсъжда работата си за защита на интелектуалната собственост. Например вашите снимки са ваши собствени и не принадлежат на Facebook.

"Вие притежавате цялото съдържание и информацията, които публикувате във Facebook, и контролирате начина, по който се споделят чрез настройките за поверителност", пише в указанията.

Последният раздел е за процедурите, които спазва компанията при заявки и искове, свързани със съдържанието, независимо дали това изисква отстраняване на собствения ви акаунт, отстраняване на починали лица от проверен близък член на семейството или премахване на недееспособен потребител от упълномощено лице, те обсъждат и допълнителните мерки, които са въвели за защита на непълнолетните.

Facebook би искал да изслуша мнения за правилата - кое е добро, лошо и нещата, които се нуждаят от подобрение. През май компанията стартира поредица от публични събития в Германия, Франция, Великобритания, Индия, Сингапур, САЩ и други страни, където се надяват да получат пряко мненията на потребителите за тези правила.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!