03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Парижката прокуратура започна разследване срещу Apple за забавянето на айфоните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 януари 2018 в 13:54 574392

Парижката прокуратура образува предварително производство срещу Apple по подозрение за "планирано остаряване" на някои модели айфони, съобщава агенция France Presse.

Разследването започна в петък и се води от специалисти по антитръстови закони и за защита на потребителите от френското Министерство на икономиката.

Освен това компанията е заподозряна, че съзнателно подвежда потребителите. Разследването започна след иска на асоциацията "Да спрем планираното остаряване" (HOP или Halte a l'Obsolescence Programmee), подаден срещу френското подразделение на Apple. 

Планираното остаряване е критикувана търговска практика, при която производителите правят така, че техните продукти се амортизират бързо, за да бъдат принудени потребителите да ги заменят.

Това се смята от потребителските групи като неетично и се предполага, че е особено разпространено в производството на електроника, която произвежда планини от нерециклируеми отпадъци всяка година.

Това е първото в света наказателно разследване срещу Apple за планирано излизане от употреба. През декември 2017 г. подобно разследване във Франция бе открито срещу японската фирма Epson.

В края на декември Apple направи официално обръщение към потребителите, в което се извинява, че умишлено е забавяла работата на старите айфони, "за да удължи работата им".

Планираното морално остаряване е престъпление във Франция от 2015 г. Това се наказва с до две години затвор или глоба до 5% от годишния оборот.


theprofet
Рейтинг : 6947
18.01 2018 в 12:01 2
+ 1
- 1
Ало лицемерчетата, защо не разследвате Google и корейските еднодневки по същия въпрос, а???
Един iPhone може да се използва години наред, за разлика от всеки Samsung, който в най-добрия случай на втората година е за кофата.
+ 2
- 1
Е, най-накрая някой публично да каже, че царят е гол.
А същото правят и майкрософт, и автомобилните производители в цял свят, за китайските парцали и турските обувки и да не говорим. И това също прави планини от буклук. Додето само за автомобилите работата е решена до някъде.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.