04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Работните места в софтуерния бранш у нас нарастват с 6 – 10% годишно

Софтуерният бранш отчете устойчив ръст през 2015 година. Средното брутно възнаграждение в сектора достига 3358 лева

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 ноември 2015 в 08:37 64790
Снимка: BASSCOM

Българският софтуерен бранш расте с устойчиви темпове, работните места нарастват с между 6% и 10% на годишна база, а през следващите няколко години компаниите у нас ще могат да дадат работа на три пъти повече специалисти, в сравнение с тези към днешна дата. Това са някои от изводите от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), което беше представено пред медиите от ръководството на браншовата организация.

Прогнозните приходи на сектора за 2015 г. достигат 1 601 млн. лв. което е ръст с 11%, а над 65% от приходите на софтуерните компании са от износ на високотехнологични продукти и услуги. През 2014 г. платените от софтуерната индустрия данъци към хазната възлизат на общо 238 млн. лева, което е с 25 млн. лв. повече от предходната година. От тях 89 млн. лв. са ДДС, 21 млн. лв. са Данък печалба, 71 млн. лв. са социални осигуровки, а 58 млн. лв. са от ДОД.

Средното възнаграждение в софтуерния бранш е четири пъти по-голямо от средното за страната, като очакванията са за 7,8 % ръст на заетите в бранша през тази година, спрямо 2014 година. През 2015 г. се очаква средното брутно възнаграждение, включващо заплати и бонуси, да достигне 3 358 лв. месечно, което би било ръст от 8% на годишна база.

Според официалните данни, покупателната способност на един програмист в България, изчислена през паритет на покупателната способност (ППС), се изравнява с тази на британски програмист, съобщиха още от БАСКОМ. През 2015 г. се очаква работните места в бранша да са над 17 000, като броят им ежегодно нараства с 6-10 процента.

Поради недостига на ИТ специалисти в компаниите от сектора почти непрекъснато има нови отворени позиции, като често за запълването на някои от тях - софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и проектни мениджъри, на фирмите са необходими над десет седмици.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.