Разработен е алгоритъм за откриване на рак на кожата със смартфон

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 09:00 6363 0

Универсалността на смартфона, неговата компактност и широки възможности зап влияят все по-силно върху индустрията на медицината. Учените вече се научиха да използват iPhone за диагностициране на ХИВ, рак и диабет, нивото на кръвната захар и проверка на зрението, пише NewAtlas.

Сега специалистите от Станфордския университет със Себастиън Трън (Sebastian Thrun) от Udacity разработиха алгоритъм на базата на машинното обучение, който ще позволи на всеки собственик на смартфон да си направи бърза проверка за наличието на рак на кожата.

Изследването по разработката е публикувано в списание Nature.

Ако меланомът се открие в начален стадий, се гарантира пълно лечение в 97% от случаите, а ако същата диагноза се даде в по-късен етап, шансът за възстановяване спада до 14%. Основният проблем е, че повечето хора не обръщат внимание на симптомите, докато здравето им не се влоши до критично състояние.

Изследователите твърдят, че техният алгоритъм може да открива рак на кожата в ранен стадий със същата точност както дерматолозите.

За обучение на изкуствения интелект е използвана база от повече от 130 хиляди снимки с различни поражения на кожата и представляващи повече от 2000 заболявания. След това изследователите вземат разработен от Google алгоритъм, предназначен да различава котки от кучета, и го адаптират към тяхната задача да разпознава рака на кожата, като го захранват с изображения като обект за разпознаване, съпроводен със съответните медицински описания.

Алгоритъмът в момента работи само на компютър, с помощта на база данни от 18 онлайн хранилища. В бъдеще екипът изследователи се надява да адаптира програмата за смартфони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !