02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разработен е алгоритъм за откриване на рак на кожата със смартфон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 януари 2017 в 09:00 63930

Универсалността на смартфона, неговата компактност и широки възможности зап влияят все по-силно върху индустрията на медицината. Учените вече се научиха да използват iPhone за диагностициране на ХИВ, рак и диабет, нивото на кръвната захар и проверка на зрението, пише NewAtlas.

Сега специалистите от Станфордския университет със Себастиън Трън (Sebastian Thrun) от Udacity разработиха алгоритъм на базата на машинното обучение, който ще позволи на всеки собственик на смартфон да си направи бърза проверка за наличието на рак на кожата.

Изследването по разработката е публикувано в списание Nature.

Ако меланомът се открие в начален стадий, се гарантира пълно лечение в 97% от случаите, а ако същата диагноза се даде в по-късен етап, шансът за възстановяване спада до 14%. Основният проблем е, че повечето хора не обръщат внимание на симптомите, докато здравето им не се влоши до критично състояние.

Изследователите твърдят, че техният алгоритъм може да открива рак на кожата в ранен стадий със същата точност както дерматолозите.

За обучение на изкуствения интелект е използвана база от повече от 130 хиляди снимки с различни поражения на кожата и представляващи повече от 2000 заболявания. След това изследователите вземат разработен от Google алгоритъм, предназначен да различава котки от кучета, и го адаптират към тяхната задача да разпознава рака на кожата, като го захранват с изображения като обект за разпознаване, съпроводен със съответните медицински описания.

Алгоритъмът в момента работи само на компютър, с помощта на база данни от 18 онлайн хранилища. В бъдеще екипът изследователи се надява да адаптира програмата за смартфони.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.