07 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създаден е нов суперхидрофобен материал, подобен на лотосов лист

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 декември 2015 в 16:29 26730
Снимка: Shirin Alexander/University of Swansea

Нов вид суперхидрофобен материал, на основата на въглерод, е разработен от учени в Университета Райс, Университета в Суонзи, Бристолския университет и Университета в Ница София Антиполис.

Той е евтин, нетоксичен и може да се прилага към различни повърхности чрез пулверизиране или боядисване, съобщава сайтът phys.org

Основната идея за създаването на иновативния материал е взета от лотосовия лист, чиято повърхност има практически най-мощните водоотблъскващи свойства на планетата. Микроструктурата на материала, наречен LSEM, е имитация на структурата на листата на лотоса.

За да създадат суперхидрофобното покритие учените синтезирали наночастици от алуминиев оксид с карбоксилна киселина, като по този начин получили въглеводородни вериги. Те създават грапава повърхност - характерно качество на хидрофобните материали. Благодарение на грапавостта, водните капчици минимално контактуват с повърхностността и просто се плъзгат надолу по нея. Досегашните хидрофобни материали работят добре при контактен ъгъл на водата не по-малко от 150°. При новия материал този ъгъл е 155°.

"Този показател е аналогичен на характеристиките на най-добрите съвременни хидрофобни покрития" - заяви Андрю Барън (Andrew Barron), ръководител на проекта.

LSEM е нетоксичен и позвеолява различни начини за прилагане върху повърхностите, включително под формата на аерозол. Освен това, новият продукт е много по-здрав от съвременните аналози. "Нашият материал има случайна йерархична структура - коментира Барън. - Благодарение на това LSEM по-малко е податлив на повреди и запазва свойствата си в продължение на дълъг период от време" .

Според изследователите, новият продукт ще намерите приложение в морска среда. Обикновено се използват хидрофобни покрития с токсични флуоровъглероди, които въздействат отрицателно върху околната среда. Използването на LSEM ще гарантира безопасността на водните ресурси. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.