Учени откриха как да "наливат" знания в мозъка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2016 в 13:10 12853 5

Кредит Hughes Research Laboratories

Да ви "налеят" знания директно в мозъка, точно като в холивудската класика "Матрицата", скоро може да стане реална възможност, смятат учени.

Изследователи са разработили симулатор, който може да захрани с информация директно мозък на човек и той да усвои нови умения за кратко време, показвайки нагледно как "животът имитира изкуството", пише британският Тelegraph.

Във филма "Матрицата" героят Нео научава кунг-фу за секунди, след като бойното изкуство е "качено" направо в мозъка му.

via GIPHY

Изследователи от базирания в Калифорния специален изследователски център, собственост на General Motors и Boeing, Hughes Research Laboratories, съобщават, че са открили начин да "ъпгрейтнат" човек, макар и в много по-малък мащаб, отколкото в холивудския филм.

Те изследват електрическите сигнали в мозъка на обучен пилот и след това подават данните в мозъка на новак, който по този начин се научава да пилотира самолет в реалистичен симулатор.

Изследването, публикувано в списание Frontiers in Human Neuroscience, установи, че лицата, получили мозъчна стимулация чрез електроди с вградени шапки на главата подобряват своите способности за пилотиране и изпълняват с 33% по-добре своите задачи от плацебо групата.

"Нашата система е една от първите по рода си. Това е система за стимулация на мозъка ", обяснява д-р Матю Филипс (Dr Matthew Phillips). "Когато се научите нещо, мозъкът ви се променя физически. Образуват се връзки и засилва се процес, наречен нервно-пластичност.

Д-р Филипс смята, че мозъчната стимулация може евентуално да се приложи и за други задачи като обучение за шофиране, подготовка за изпити и изучаване на чужди езици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2016 в 22:00

Както казват в Северозапада- "Да беше х*й да то го нAбия,ми то акъл" :)

03.03 2016 в 12:31

То, това "наливането" е хубаво нещо. Даже много хубаво. И удобно. Лошото ще стане, когато напълнят каничката с отпадък (ла.на), и започнат да наливат...

02.03 2016 в 10:13

Идеално за всички гербери.Ако може първи да бъдат Борисов, Цветанов и Деса Атанасова.

01.03 2016 в 22:32

Хаха, спомням си как преди години началата учителка обясняваше, че ако можеше, щеше с една каничка да ни налее знания в главите. Е, това вече е възможно! Честито!

01.03 2016 в 14:59

:) Супер. След години ще учим кунг-фу и математика направо от компютъра. "Матрицата" беше култов филм.