Великобритания изпитва "вятърна суша"

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юли 2018 в 13:25 40478 1

Кредит Wikimedia Commons

Великобритания изпитва "вятърна суша", която забави и дори спря перките на турбините в цялата страна, съобщава NewScientist.

Производството на вятърна енергия през юли досега е спаднало с 40% в сравнение със същия период на миналата година - въпреки по-големите вятърни турбини, инсталирани междувременно.

"Ние обикновено правим между 2 и 3 гигавата енергия, генерирана от вятъра", коментира Роб Грос  (Rob Gross) от Империал Колидж Лондон. "В по-ветровито време на годината може да правим 9 или 10."

Изключително продължителният период на високо налягане е виновен за сушата, обяснява Греъм Мадж (Grahame Madge), говорител на метеорологичната служба ма Великобритания.

Струйното течение остава по на север, което означава неподвижна огромна площ плътна въздушна маса високо налягане над Великобритания.

"Това е като капак, който затиска всичко останало", обяснява Мадж. "Прогнозата за следващите няколко седмици не показва да има значителна промяна".

Говорител на Националната електрическа мрежа заяви: "Между 4 юни и 15 юли производството на вятърна енергия е с около 30% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Търсенето на електроенергия е ниско и нямаме проблем с нивото на резерва на генерираната енергия, която имаме на разположение".

"Тъй като продължаваме своя преход към нисковъглеродна енергийна система, контролът на прекъсванията на възобновяемите енергийни източници има важна роля за баланса на търсенето и предлагането. Въпреки това сме планирали тези промени и сме готови да ги овладеем".

Бъдеще без вятър

Цената на природния газ, който се използва повече, за да компенсира липсата на вятър, леко се покачи.

Ирландия е изправена пред сходни проблеми с липсата на вятър, а намалелите водни нива в реките също ограничават производството на електроенергия през юли.

Промените в климата биха могли да означават, че ще има по-малко вятър за производство на енергия като цяло през следващите десетилетия. Една прогноза, публикувана в Nature Geoscience през декември, предполага, че вятърната енергия ще намалее в Северното полукълбо, но ще се увеличи в Южното полукълбо.

Това може да означава загуба на до 18% от вятъра над централната част на САЩ до 2100 г., според проучването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

18.07 2018 в 16:54

Сега сложете всички зелени активисти, професори в университети, политици, цялата зелена секта... да въртят перките за да генерират ток.

Междувременно, недостигащия ток купувайте скъпо от чужбина, от електо-централи, който не зависят от времето.