Вижте каква информация пази Facebook за вас. Ето как може да я проверите

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 10:20 41180 0

Кредит Pexels

Питали ли сте се каква информация държи Facebook за вас? Е, това е доста лесно да се открие, но може да не ви хареса това, което намерите, пише IFLScience.

Наскоро собственикът на най-популярната социална мрежа Марк Зукърбърг бе извикан да даде показания в британския парламент. Причината е предполагаемата злоупотреба с личните данни на 50 милиона потребители на Facebook от консултантска фирма, наета от кампанията на Доналд Тръмп.

Facebook съхранява много информация за вас, включително стари снимки, реклами, върху които сте кликнали, разговори, документи, споделени в Messenger и много други. Но той не е единствен. Google, например, пази също доста лична информация за вас.

Ник Уигам (Nick Whigham), репортер на New Zealand Herald, решава да разбере колко знае за него Facebook. И остава изненадан от събраното огромно количество данни, някои от които дори не е подозирал, че са съществува.

"Тук са включени сканирани копия на лизингови формуляри от предишни наеми за имоти, които съм изпращам на приятелите си по Messenger, текущите ми съобщения за наемателите, старо месечно извлечение за таксите за моя домашен широколентов достъп, екранни снимки на банкови преводи и като че ли безкрайни уеб страници всички банални разговори, които някога съм имал на платформата", пише той.

"Странно е като осъзнаеш, че в някои отношения Facebook те познава по-добре, отколкото самият ти”.

Сайтът съхранява и данни за разпознаване на лица, имена и телефонни номера от вашия списък с контакти, където сте били в Интернет и много други. Той знае и кога два телефона прекарват нощта заедно.

Можете да откриете събраните данни, които Facebook има за вас доста лесно. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху малкия обърнат надолу триъгълник в горния десен ъгъл на която и да е Facebook страница. Оттук кликнете върху „Настройки” (Settings), след това отворете раздела „Общи” (General) и кликнете върху "Изтеглете копие на данните си във Facebook" (Download a copy of your Facebook data) в долната част на екрана. След около час или половина ще получите имейл, който ви казва, че данните ви са готови за изтегляне.

"Работим с компании от трети страни, които ни помагат да предоставяме и подобряваме нашите услуги, или които използват рекламни или свързани продукти, което ни дава възможност да управляваме нашите компании и да предоставяме безплатни услуги за хората по света", отбелязва Facebook в политика за данните (data policy).

Независимо дали сте готови да предадете "ключовете от квартирата си" на Марк Зукърбърг, за да бъде "свободен", зависи от вас.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !