Изборна надпревара - как животните определят своите лидери?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 ноември 2020 в 07:58 5015 0

Кредит pixabay

Фрази като „алфа мъжки“ и „водач на глутницата“ често се използват за описване на социалния ред в човешкото общество, но те имат реално значение и в животинското царство. От пчели до слонове, животните съществуват в общества и всяка група се нуждае от ред.

В човешкото общество гласуваме на избори, за да изберем нашите лидери и протестираме, когато не сме съгласни с управлението. Въпреки това, често хората се оказват в противоречие със своето правителство, така че възможно ли е начинът, по който животните избират своите лидери, да ни покаже по-ефективни практики при изборите в нашето собствено общество? Нека разберем.

В природата социалните йерархии се изграждат на основата на доминиращи и подчинени членове на групата. Тези, които са на върха, обикновено получават някаква полза под формата на изключителни права за чифтосване или да стигнат първи до храната. Това е желана позиция и като такава затова индивидите трябва да са подготвени за живота на върха, ако не искат да бъдат елиминирани от конкуренцията.

При кокошките редът на кълване е използван като средство за установяване на господство. Доминиращите членове могат да кълват на воля, докато подчинените трябва да се примирят и да изчакат реда си или да протестират на свой собствен риск. Процесът не винаги е толкова прост, така че най-голямата птица да е задължително тази на върха, тъй като и други фактори като естествената агресия могат да окажат влияние върху това кой да доминира. И докато правителство, изградено на този принцип, би било най-малкото интересно за гледане, при животните този ред показва по-скоро определянето на група лидери, отколкото на един единствен индивид. 

Кредит: pixabay

Съществуват пет вида павиани и всички, с изключение на един, живеят в групи, съставени от мъжки и женски, всеки от които има свой ранг. Женските се раждат със своя ранг, но мъжките трябва да напуснат и да се присъединят към нова група когато съзряват. В нея те започват от най-ниското ниво, но могат или да си пробият път до върха с борба, или да се изкачват създавайки приятелства с другите членове. Всичко това изглежда основано на заслугите и разумно за мъжките, но какво се случва, когато лидерът е предизвикан?

„През повечето време доминиращите слоеве се поддържат чрез много фини социални взаимодействия; не винаги става въпрос за борба“, обяснява екологът и природозащитник д-р Касандра Раби (Cassandra Raby). „Ако павиан от по-висок ранг иска да яде от храната на павиан от по-нисък ранг, тогава по-добре той да отстъпи. В противен случай павианът с по-висок ранг ще избухне и често техните семейства и приятели се събират наоколо, за да задържат павиана с по-нисък ранг на мястото му".

Когато все пак се стигне до битка, тя може да бъде опасна и новият претендент ще се бие, докато настоящият лидер не бъде свален или не умре от нараняванията си. Като се има предвид средната възраст на претендентите за управлението на човешките правителства и че повечето политици не са тренирани за физическа саморазправа, това би могло да направи шоуто на изборната нощ още по-впечатляващо.

Кредит: pixabay

При глутниците хиенови кучета челните места се държат от мъжки и женски алфа двойки. Но в йерархията под тях се намират "субдоминиращите" мъжки и женски членове, които подкрепят алфа двойката в отглеждането на малките им, носят им храна и дори наглеждат малките, когато членовете на глутницата са далеч. Тази система за подпомагане е спечелила на субдоминиращите кучета титлата „помощник“, тъй като те алтруистично се отказват от собственото си възпроизвеждане в помощ на потомството на алфа двойката. Всичко това звучи като забележително сътрудничество, но начинът, по който се формират тези глутници, е далеч не толкова хармоничен.

„Когато се формира глутница, те обикновено установяват господството чрез агресия - това може да бъде доминиращо поведение или понякога борба“, обяснява д-р Даниела Рабаоти, учен от Зоологическото общество в Лондон (ZSL). „Понякога, ако алфа хиеновото куче има брат или сестра, той/тя наследява този статус, когато алфата умре - най-вече защото основната част от членовете на глутницата ще бъдат потомци на алфа двойката и те обикновено не се чифтосват с родителите си - това предотвратява кръвосмешението, при което роднини създават потомство, и това причинява генетични проблеми. "

Разбунтувалите се са поставяни насилствено на мястото им, а ако една субдоминантна женска забременее, малките или ще бъдат отглеждани заедно с децата на алфа двойката, или тя ще бъде изоставена да отглежда малките си сама, което рядко има добър изход.

Кредит: pixabay

Еусоциалните пчели имат много по-музикален подход при избирането на водачи, тъй като царицата издава звуци, за да съобщи за присъствието си. Тези звуци се приемат от младите пчели майки, които отговарят от восъчните клетки, в които са затворени. Когато царуващата царица абдикира, като отлети с рояка, липсата на този звук дава сигнал на останалите пчели работнички да освободят една от бъдещите царици, затворени в очакване. Възкачвайки се на престола си, новата царица продължава оттам, където е спряла предишната, издавайки звуци, за покаже своето царуване, докато дойде нейният ред да напусне и да създаде кошер другаде.

В животинското царство йерархиите имат за цел да установят ред за намаляване на конфликтите и конкуренцията в социалните групи. Тези диви общества имат своите достойнства и своите уникални стратегии за избор на лидер, но начинът на прилагането на някои от тези методи ни кара да вярваме, че поне засега гласуването с бюлетина може да е за предпочитане пред кълването и боят.

Източник: IFLScience - From Pecking Orders To Making Friends: How Animals Elect Their Leaders

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !