Страничните ефекти - или липсата на такива - след ваксинация срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2021 в 00:02 8427 0

Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

При някои хора втората доза от ваксинацията срещу COVID-19 предизвиква по-силна реакция и повече странични ефекти от първата доза. Това се проявява и по време на клиничните изпитвания.

Това може да е притеснително не само за тези, които изпитват страничните ефекти, но и за тези, които се притесняват, че ваксината срещу COVID-19 не е сработила, тъй като не са имали реакция.

Защо се случва така и има ли нещо обезпокоително? Отговарят специалисти от клиниката Майо.

При всеки е различно, обяснява д-р Грегъри Поланд (Gregory Poland), експерт по инфекциозни болести и ръководител на групата за изследване на ваксините в клиника Мейо. Той отбелязва, че първата доза учи тялото ни да разпознава вируса, а втората ваксина стартира работата на имунната система на организма.

„Все едно се опитвате да запалите студена кола с първата доза“, обяснява д-р Поланд. "Колата работи на празен ход. След това й давате втората доза и тъй като автомобилът вече е загрял, можете да натиснете педала на газта и да потеглите". Но всеки ще реагира по различен начин.

"Всеки организъм отделя различни количества химични вещаства или имунни сигнали. Един може да освободи повече от необходимото, причинявайки по-голяма реакция, а тялото на някой друг може да освободи точното количество - не твърде много, не твърде малко, но точно както трябва", пояснява д-р Грег Поланд.

Д-р Поланд отбелязва, че реакцията не означава, че нещо не е наред. "Това е индикация, че организмът ви е подготвен да се бие срещу онова, което според него е чужд нашественик". Ако хората имат по-малка реакция, това не означава, че не развиват имунен отговор, подчертава д-р Поланд.

Д-р Мелани Суифт (Melanie Swift), съпредседател на работната група за разпределение на ваксините срещу COVID-19 от клиника Мейо, обяснява, че всички ваксини могат да предизвикат някаква степен на реакция. Същото важи и за ваксините срещу COVID-19.

„Те провокират имунна реакция, която може да предизвика симптоми“, казва д-р Суифт. "Това не бива да се бърка с вреда или опасност. Това е предназначението на ваксината".

След като сте ваксинирани за COVID-19, особено с втората доза от поредицата от две дози, д-р Суифт обяснява, че трябва да сте подготвени за тези възможни нежелани реакции:

  1. Мускулни болки
  2. Втрисане
  3. Лека температура
  4. Главоболие
  5. Умора

Д-р Поланд напомня на хората, че тези странични ефекти обикновено изчезват с минимално или никакво лечение. И че лечението на страничните ефекти е по-лесно от лечението на COVID-19.

Източник: Side effects—or lack of side effects—after being vaccinated for COVID-19, Mayo Clinic News Network

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !