Акценти на Софийския фестивал 2024: Тема "Технологии"

Красива наука Последна промяна на 06 май 2024 в 00:00 1386 0

Кредит Красива наука

В края на седмицата започва поредният Софийски фестивал на науката, който ще се проведе от 9 до 12 май в София Тех Парк. Това е събитие на "красивата наука", но и на забавната, усмихната наука и тази, която ни подготвя за бъдещето на новите технологии.

От истината за фейка, възприятията на роботите, до водопровода на Антарктика, рибозомите и квантовите компютри, та чак до физика на готвенето - скоростта на развитие на технологиите и нашето разбиране за тях вече променя живота на всеки един от нас. 

Игра на тетрис Top Score 999999

Защо една игра на почти 40 години продължава да бъде актуална и днес? Може ли зад простите ѝ правила да има логика и стратегия? Защо някои хора посвещават години наред, за да я играят перфектно? Какво е необходимо, за да „превъртиш“ Tetris и изобщо възможно ли е да бъде победен? Къде се намират пречките пред новите постижения – в човешките възможности или в дълбините на самата игра? Заповядайте, за да чуете за новостите в състезателния Tetris. Ще научите какви чудати техники са развити, за да се заобиколят ограниченията на играта и да се постигне резултат, по-висок от максималния. Заедно с геймъра Иван Пенджерков от ТехноМеджикЛенд ще обсъдите скромните възможности на устройствата, на които са излезли тези игри и трудностите, пред които са били изправени програмистите. Не на последно място, ще разгледаме и други класически игри в тези аспекти.

.

Проф. д-р Жолт Лавица Виртуална реалност и 3D принтиране в образованието

Бързата еволюция на 3D технологиите откри разнообразни възможности за 3D моделиране, което може да се използва в образованието както в цифров, така и във физически формат. Тъй като индустрии като медицина, строителство и технологичен дизайн все повече разчитат на 3D моделиране, потенциалните му приложения в образованието все повече набират сила. Проф. д-р Жолт Лавица, професор по методи за изследване на образованието, ще представи резултатите от проучвания, проведени от групата за изследване на образованието STEAM в Университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия.  Как се отразява въвеждането на разширена/виртуална реалност и 3D печат на обучението на учители в различни страни? Какви 3D ресурси за ученици с увреждания и тези от общности в неравностойно положение съществуват, как се насърчават момичета да се занимават със STEM изследвания чрез 3D моделиране? Как учителите и учениците заедно могат да станат новатори в използването на тези нови технологии? Какво можем да научим от практиките в средното и началното образование в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка?

.

Въже, намотано на кълбо Влакна и въжета

Откакто има човеци, влакната са неизменна част от живота ни. Навсякъде около нас има огромни количества влакна и материали, изградени от тях. Какво е сезал? Кое влакно е довело до протести в САЩ? Колко души трябват, за да скъсат домакинска хартия? Това са някои от въпросите, на които ще отговори химикът Наско Стаменов.

.

Да накладеш огън

Огънят е без съмнение най-важното химично явление и е бил решаващото средство, превърнало човека от обикновено животно като всички останали в господар на планетата. Цялата ни технология, от времето на първобитните хора до космическите полети, се опира на овладяването и използването на огъня. В това събитие доц. д-р Лъчезар Христов ще демонстрира химични реакции, чрез които може да бъде запален огън. Ще чуете историята на средствата за палене на огън, тяхното значение и употреба. Всъщност, ще става дума за термохимия и химична кинетика, но така увлекателно, че ще ви разпали въображението. Разбира се, безопасността при боравене с огън също ще бъде централна тема.

.

портретна снимка на журналистаГеорги Караманев Друга история

„Който контролира миналото, контролира бъдещето“ пише в романа „1984“ на Оруел. Също и „който контролира настоящето, контролира миналото“. Защо историята се оказа толкова важна тема онлайн? Как днешните технологии променят отношението ни към нея? Могат ли да зачеркват и да преосмислят събития от миналото? Има ли как да впрегнем изкуствения интелект в помощ на по-обективния поглед към историята във всичките ѝ периоди? Защо именно миналото се оказва вечна тема за спорове онлайн? Как технологиите от бъдещето променят миналото… и обратното? Георги Караманев, създател на сайта Дигитални истории, ще поговори по темата с историка Александър Мошев и Блогърът Чергар, написал „Предсмъртното писмо на Васил Левски“, превърнало се в легендарна историческа онлайн мистификация.

.

Знаеш ли това?

Проверете знанията си и научете още за света на физиката – какво знаете за понятия като инерция, реактивна сила и импулс. Зарадвайте сетивата си с цветна феерия от химични промени. Тествайте любопитството си с анализ на биологични проби в търсене на важни за съществуването ни микро и макро молекули.

ЧСУ „Наука за деца“ e със засилен фокус в изучаването на природни и обществени науки още от ранна възраст. Нашите експериментатори в прогимназиален и гимназиален етап, с неспирното им желание да изследват света наоколо, са подготвили палитра от експерименти и интересни факти. Звездният екип от учители на ЧСУ „Наука за деца“ Нели Иванова, Николай Теохаров, Силвия Коцева, Вероника Колева и техните ученици от 4. до 8. клас.

.

Иновативни технологии в биомедицината

Извършването на научни експерименти в биомедицината е предизвикателство, което е вълнуващо преживяване, но при недобро планиране и дизайн на експериментите, получените резултати могат да са доста разочароващи. Най-мотивиращият момент в работата на учения е, когато той има оригинална идея, а най-трудният е реализацията на тази идея. В последните години новите технологии оказват значимо влияние върху времето за подготовка и изпълнение на експериментите.  Доц. д-р Петя Димитрова ще симулира научен експеримент, свързан с изследване на биологичен ефект на ново терапевтично средство. Ще демонстрира как дизайнът на научния експеримент се променя според вида на използваната нова технология. Ще покаже как учените използват модели на човешки тъкани и органи, като култивиране на клетки в триизмерно пространство и/или изработване на органи в чип, за да симулират биологична функция и да намалят използването на лабораторни животни в експериментите.

.

Истината и само истината

Как да си създадеш инфлуенсър? Един изцяло генериран от изкуствения интелект онлайн профил достигна до 85,000 българи, без никой да отбележи, че нищо не е наред като част от експеримент на сайта Дигитални истории. В следващ експеримент почти 2,000 души се опитаха да разпознават текстове и изображения, генерирани от алгоритмите и създадени от човека. Резултатът? Вече е на практика невъзможно да направим разликата.

Как обаче да си върнем истината във времената, когато генерирането на съдържание се оказа изключително успешно? Как ще изглежда бъдещето на начина, по който получаваме информация? Може ли изкуственият интелект да ни върне доверието в истината или… ще трябва по някакъв начин да го направят медиите?

Георги Караманев, създател на сайта Дигитални истории, ще разкаже за двата експеримента и ще опита да намери отговорите на тези въпроси заедно с Анна Ангелова, журналистка, водеща на „Библиотеката“ по БНТ 1 и Виктор Ботев, главен технологичен директор на Iris.ai, специалист в областта на изкуствения интелект с повече от 10 години опит.

.

изображение на квантов компютър Как да работим на квантов компютър от вкъщи и какви са предимствата?

Заповядайте на вълнуващо пътешествие в бъдещето на технологичната еволюция! Тази лекция е посветена на една от най-интересните теми в света на науката и технологиите – квантовите компютри и технологии. Квантовите компютри обещават да променят начина, по който разбираме и използваме информацията. Тези мощни машини не само ще помогнат за извършване на тежки изчисления, но и ще променят фундаментално сферите на криптографията, химията, машинното самообучение и много други. От Иво Михов ще разберем повече за основните принципи на квантовата механика и как се използват в квантовите технологии, предизвикателствата и възможностите пред квантовите компютри, новите постижения в областта на квантовите технологии и приложението им в различни области като науката, бизнеса и обществото като цяло. А можем ли да работим на квантов компютър от вкъщи? Не пропускайте възможността да надникнете в бъдещето на технологиите.

.

Илюстрация на структурата на рнк Как научихме рибозомите да казват „ДА“, „НЕ“, „ИЛИ“, „И“ и да изпълняват сложни логически операции?

Алостеричните РНКи действат като молекулярни превключватели, които променят нагъването и функцията си в отговор на свързването на специфичен лиганд. Често срещан тип естествени алостерични РНКи е рибопревключвателя. Дизайнерски РНКи с подобни свойства могат да бъдат създадени чрез РНК инженерство. Ние описваме изчислителен подход за проектиране на алостерични рибозими, задействани от олигонуклеотиди. Четири универсални типа РНК превключватели, притежаващи Булеви логически функции И, ИЛИ, ДА и НЕ, бяха създадени в модулна форма, което позволява специфичността на лиганда да бъде променяна, без да се променя каталитичното ядро на рибозима. Всички изчислително проектирани алостерични рибозими бяха синтезирани и експериментално тествани in vitro. Проектираните рибозими показват >1000-кратно активиране, демонстрират висока специфичност на легенда и функционират в молекулярни вериги, в които продуктът на саморазцепване на една РНК задейства действието на втора. Този инженерен подход осигурява бърз и евтин начин за създаване на алостерични РНКи за конструиране на сложни молекулярни вериги, елементи за синтетичен контрол на генна експресия и за създаването на интегрирани смени със сложни Булеви логически функции.

.

Цветан Паров работи по полагането на новия тръбопровода на Как се прокарва водопровод на Антарктида

Българската полярна база „Св. Св. Климент Охридски“ е разположена на остров Ливингстън – част от архипелага Южни Шетландски острови. Вече десетилетия наред България е уважаван партньор в Антарктическия договор. Основна цел на съществуването на полярната ни база е провеждането на научни изследвания в различни направления на науката. Необходимо условие за провеждането на тези изследвания е наличието на научна инфраструктура. Устойчивото водоснабдяване е съществена част от научната инфраструктура и осигурява комфорт при работата и живота на полярната база. До момента водоснабдяването се осъществяваше посредством преместваеми гумени маркучи с малък диаметър, което бе предпоставка за чести замръзвания и недостатъчен напор при водочерпните прибори. По време на наскоро завършилата 32-ра Национална антарктическа експедиция бе изграден и въведен в експлоатация нов водопровод от предварително топлоизолирани тръби. С изграждането му се реши един от сериозните проблеми на базата – осигуряването на непрекъснато водоснабдяване. Също така, по-големият диаметър гарантира нормално налягане при водочерпните прибори на санитарните помещения. Доц. д-р инж. Борис Цанков проследява предизвикателствата при изграждането на новата водоснабдителна система при суровите полярни климатични условия и при един изключително тежък за работа терен.

.

Квантов компютър снимка IBM Квантовите компютри – коя технология ще бъде най-успешна?

Квантовите компютри са още в детска възраст, но предстои бързо развитие с произведените квантови процесори. Привлекателността на тази област е в мултидисциплинарния й характер: физици, математици, компютърни инженери прилагат квантовата механика, за да решават сложни проблеми. Състезанието между IBM, Fujitsu, Riken + Honeywell и още компании се основава на различни технологии, например свръхпроводящи системи, фотоника, неутрални атоми, захванти йони, квантови точки са 5-те най-често използвани. Вълнуващо е, че квантовата механика има голяма стойност за практическии приложения в материалознанието, финансите, машинното обчение, обработката на естествените езици, и дори в логистиката за оптимизация на процесите по доставка и съхранение. Все още е оскъден броят на приложенията, в които се използват квантовите компютри в наше време, но се очакват нови приложения за още не добре дефинирани дейности. Може би изкуственият интелект ще предложи интересни новости, ако го попитаме?! Въпросът е как да му зададем въпрос, който да го накара да излезе извън кутията на наличните материали в достъпните хранилища за данни? Проф. Ана Пройкова ви призовава: „Мислете, драги младежи!“

.

Математически експерименти на геометрична дъска - 1

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

.

Математически експерименти на геометрична дъска - 2

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

.

Математически експерименти на геометрична дъска - 3

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

.

Математически експерименти на геометрична дъска - 4

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

.

Петима от членовете на трупата за стендъп наука Big Van Ciencia Наука с име на жена

Испанските учени Кристина Лампон Диестре и Алберто Виво Поркар от групата Big Van Ciencia представят стендъп шоуто „Наука с име на жена“. Чрез театралния жанр, в най-чистия комедиен клубен стил, учените в хумористичен тон и използвайки много ирония представят успехите – много пъти омаловажавани и малко признати – на много жени учени в историята. По този начин, публиката ще може да разбере важната роля на жената в науката и познавайки и признавайки много от несправедливостите, които жените-учени са имали през вековете поради факта, че са жени.

.

Орган върху чип: мини органи в лабораторията за нуждите на биомедицината

На кръстопътя на биологията, физиката и инженерството, органът върху чип е нововъзникваща технология, която имитира добре човешките органи в лабораториите. С размерите на USB памет, тези микроустройства позволяват на изследователите и клиницистите да моделират по-добре човешкото здраве и болести. Като по-точни, тези аватари на органи сега ускоряват разработването на нови лекарства и персонализирана медицина. Впуснете се в бъдещето с младия френски изследовател Александър Грасар от Института Пастьор.

.

деца играят с робот Планетарно пътешествие с роботи - 1

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

.

деца играят с робот Планетарно пътешествие с роботи - 2

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

.

деца играят с робот Планетарно пътешествие с роботи - 3

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

.

деца играят с робот Планетарно пътешествие с роботи - 4

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

.

Поправи Opportunity в Minecraft - 1

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

.

Поправи Opportunity в Minecraft - 2

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

.

Поправи Opportunity в Minecraft

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

.

Поправи Opportunity в Minecraft

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

.

Корица на книгата Произходът на прабългарите Произходът на българите

Произходът на българите и техните прадеди, често наричани в научната литература прабългари, е сред най-дискутираните и грешно интерпретирани теми в българското общество. Откъде се появяват българите? Какви са корените на нашия народ? Какво общо има между древните и днешните българи? Това са само част от въпросите, които възникват при обсъждане на проблема. В наскоро публикуваното си изследване доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време. С инструментите на археологията и историята във взаимодействие с палеогенетиката/ палеогеномиката, с прецизна точност и обективност се изясняват миграциите и контактите, формирането на народи от различни компоненти и превратности на историята, понякога невидими за перото на древните автори.

.

робот пред прожекция на екран Светът според робота? 

Как един робот възприема света? Как взима решения? Как пресмята по каква траектория да се движи? Отговорът на всички тези въпроси в съвременната роботика се крие в научните трудове на английски свещеник от 18 век. По време на това събитие ще разгледаме конкретни примери как работят индустриалните роботи, хуманоидните роботи и робо-колите. Доверете се на д-р инж. Светлин Пенков, за да обсъдите не само основните видове проблеми, които могат да решават роботите, но и да научите кои са най-трудните предизвикателства, с които и учени, и инженери се сблъскват при разработването на нови решения.

.

сифон на мивка с отпадъци Скритите съкровища в утайките

Как един робот възприема света? Как взима решения? Как пресмята по каква траектория да се движи? Отговорът на всички тези въпроси в съвременната роботика се крие в научните трудове на английски свещеник от 18 век. По време на това събитие ще разгледаме конкретни примери как работят индустриалните роботи, хуманоидните роботи и робо-колите. Доверете се на д-р инж. Светлин Пенков, за да обсъдите не само основните видове проблеми, които могат да решават роботите, но и да научите кои са най-трудните предизвикателства, с които и учени, и инженери се сблъскват при разработването на нови решения.

.

пържени картофки в ейрфрайер Физика на готвенето

Чудили ли сте се защо фурните и котлоните имат степени, а не просто копче за включено/изключено? Питали ли сте се как да изпържите перфектните пържени картофки? Защо някои гозби са аламинути, а други се готвят от днес за утре? Какво изобщо е Су Ви? Защо във фурната винаги трябва да се бърка със защитни ръкавици? Физикът д-р Стефан Николов ще ни разкаже за част от науката на готвенето. Няма да има храна, но ще има забавни (и само малко опасни) опити.

.

Алберт Айнщайн пише формули с тебешир по черна дъска Физичната революция на ХХ век

През 1900 година физиката изглежда завършена. Задвижваната от нея индустриална революция върви стабилно и всичко изглежда чудесно. Обаче има няколко мънички проблеми. Съвсем малки, какво толкова. Учителят на младия Макс Планк го съветва да не се занимава с физика, тя е изчерпана. Именно малките проблеми се оказват камъните, които ще обърнат колата на класическата физика. Само за няколко години, с основното участие на един млад швейцарски патентен чиновник на име Алберт, ще бъдат създадени два тотално нови клона на физиката, които из основи ще разбият устоите на създадената от Нютон класическа физика. А най-интересното е, че единият от двата нови клона, е създаден отзад-напред. За всичко това ще ни разкаже физикът от Пловдивския университет, ас. д-р Стефан Николов. 

.

Елементът Фосфор в периодичната таблица, погледнат под лупа Фосфор 

Наименованието „фосфор“ се превежда като „светлоносец“ (носещ светлина). Това е химичен елемент с много любопитна история и свойства. Интересен детайл е, че той е бил открит по време на алхимични опити за добиване на философския камък. В днешно време химичният елемент има множество приложения, най-значимото от които са навярно синтетичните торове. Червеният фосфор се използва в кибрита, с който можем да причиним пожар, но пък с фосфорни съединения можем да създадем огнезащитни покрития. Но фосфорът е свързан и с немалко мистика. Белият фосфор е едно от възможните обяснения как се самовъзпламенява благодатният огън. С негова помощ можем да получим и „пламък“, който не пари. Мистериозните му свойства са „виновни“ за „блуждаещите огньове“ над някои гробища и дори са вдъхновили Артър Конан Дойл да го включи в романа „Баскервилското куче“. Белият фосфор има и тъмна страна – използван е като оръжие за масово поразяване и само 240 милиграма от него могат да бъдат летални за 80-килограмов човек. За всичко това с много демонстрации, които представят интересните свойства на фосфора, ще разкаже и покаже Петър Тухчиев

.

Повече информация - на сайта на събитието: https://beautifulscience.bg/ 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !