Голямо слънчево петно, обърнато към Земята, изстрелва изригване от M-клас към нас

Ваня Милева Последна промяна на 15 септември 2022 в 12:01 4555 0

Слънчевият вятър, идващ от тази северна коронална дупка, може да засегне магнитното поле на Земята на 17-18 септември. Кредит: SDO/AIA

Голямото слънчево петно на повърхността на Слънцето става все по-активно през последните няколко дни, преди да изригне мощно слънчево изригване към Земята. Слънчевото петно е известно под името AR3098 и е голямо колкото Земята.

Spaceweather.com съобщава, че е възможно вътре в слънчевото петно да се заражда слънчево изригване, като се има предвид неговият размер и неотдавнашната му активност.

Слънчевото петно е обърнато към планетата. Кадрите от Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА показват, че то расте бързо и се е превърнало в клъстер от големи тъмни петна на повърхността на Слънцето.

Как се образуват слънчевите изригвания

Слънчевите петна са области на Слънцето, в които има интензивни магнитни полета. Те са толкова интензивни, че пречат на топлината от вътрешността на Слънцето да достигне до повърхността, което ѝ придава по-тъмен вид и по-ниски температури от околните региони.

Магнитното поле е свързано със слънчевите петна и внезапната промяна или пренасочване на енергията може да предизвика експлозии под формата на радиация, известна като слънчево изригване, или облак от плазма, наречен изхвърляне на коронална маса (CME).

Магнитно присъединяване. Източник: NASA/Goddard/Conceptual Image Lab Слънчевите петна са области на Слънцето, където магнитното поле временно е много по-силно от околните области. Тези магнитни сили блокират потока на горещ газ от вътрешността на Слънцето, което прави слънчевите петна много по-хладни от заобикалящата ги среда. Слънчевите изригвания се случват, когато линиите на магнитното поле в близост до слънчеви петна се реорганизират експлозивно.

Тази мощна енергия от Слънцето би могла да повлияе на земната атмосфера и магнитното поле, откъдето идват красивите светлини на полярното сияние и разрушителното му въздействие върху спътниците, космическите кораби, радиокомуникациите, навигационните системи и дори върху електрическите мрежи, ако са твърде интензивни.

Но не всички слънчеви изригвания са еднакви. Те се категоризират в зависимост от силата им, като например класове А, В, С, М и Х. Слънчевите изригвания от клас А се считат за най-слабите, докато слънчевите изригвания от клас Х са най-силните. Обикновено и слънчевите изригвания от клас М, и от клас Х са достатъчно силни, за да могат учените да обявят тревога във връзка с космическото време.

Слънчево петно AR3098 освободи слънчево изригване от клас М

Слънчевото петно AR3098 попадна в заглавията на вестниците през изминалата седмица заради размера си, подобен на земния, и нарастващата си активност. По-рано Spaceweather.com съобщи, че в това голямо слънчево петно може да се образува евентуално М- или Х-клас, който може да представлява значителна заплаха за Земята.

То тлееше на повърхността на Слънцето в продължение на около пет дни, докато в късните часове на 12 септември не изстреля към планетата слънчево изригване с температура 10 милиона градуса по Целзий.

По-рано същия ден учените прогнозираха слънчево изригване от клас С с 20 % вероятност да се превърне в клас М и 5 % вероятност да се освободи клас Х. Но впечатляващото слънчево изригване от клас М бе видяно на SDO 131, на което се вижда плазма с температура над 10 милиона Келвина.

Д-р К. Алекс Йънг (Alex Young) публикува актуална информация в Twitter и заявява, че временните смущаващи ефекти от слънчевото изригване са били усетени над Тихия океан. Тя също така написа в описанието, че това е било слънчево изригване М1.7, което описва интензивността му в рамките на класификацията М, в която единица (1) е най-ниската, а девет (9) - най-високата.

Центърът за прогнозиране на космическото време (SWPC) на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) също засече изригването по същото време в 23:43 ч. UTC (2:43 ч. българско време на 13 септември).

Слабо слънчево изригване от клас М би имало само незначителни последици за Земята, докато силно изригване от клас М би могло да предизвика умерени последици, които да доведат до радиозатъмнение за десет минути. Експертите посочват, че е малко вероятно подобен ефект да бъде забелязан и че е необходимо слънчево изригване от клас X, за да предизвика значителни смущения.

Две ударни вълни от слънчев вятър вече удариха нашата планета на 14 септември – една малка (06:30 UT) и една не толкова малка (23:13 UT). Когато пристига вторият удар, магнитометрите в Боулдър, Колорадо, са регистрирали внезапен импулс от 30 нанотесла.

Полученото светлинно шоу е спряло трафика в Исландия:

„Структурата в полярните сияния беше особено поразителна, а виолетовото и червеното бяха едни от най-силните, които някога съм виждал!“, разказва Кристофър Матюс (Christopher Mathews), който направи снимката на магистрала 35 северно от Селфос. „Това се случи въпреки доста „скучната“ прогноза за полярно сияние.“

Кредит: Pxhere

Наистина, ударните вълни не са били предвидени и техният произход е неизвестен. Все пак от Spaceweather.com смятат, че причината е същото слънчево петно ​​AR3098.

Източник:

Large Sunspot Facing Earth Shots M-Class Solar Flare Towards the Planet
Margaret Davis, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !