Хелият - новото „злато“ на Южна Африка

Ваня Милева Последна промяна на 25 октомври 2021 в 00:02 5852 0

Южноафриканска компания смята, че е открила залежи на хелий, които биха могли да струват десетки милиарди долари. Кредит: Linda Givetash/phys.org

В тревиста равнина в Южна Африка, някога най-големият производител на злато в света, проучвателите се натъкнаха на ново съкровище: хелият.

Известен с балоните за рожден ден, хелият играе недооценена роля в медицински скенери, свръхпроводници и космическите пътешествия.

Също така е рядък - произвежда се от по-малко от 10 държави и често се третира като отпадъчен продукт в кладенци с природен газ.

Природен газ - именно за това са смятали, че купуват Стефано Марани и Ник Мичъл, когато придобиват права за добив на газ върху парцел от 87 000 хектара в провинция Фрий Стейт през 2012 г. само за 1 долар.

Когато тестват газовите си находки, те откриват необичайно големи количества хелий, примесен с газа, което означава, че тяхната еднодоларова инвестиция може да струва милиарди.

Тяхната компания Renergen е почти готова да започне да произвежда както природен газ, така и хелий, поставяйки Южна Африка на елитната карта със запаси от хелий, които може да са най-богатите и чисти в света.

Тези първи тестове показват концентрации на хелий от два до четири процента. В Съединените щати хелият се извлича в концентрации от 0,3 процента.

„Тогава разбрахме, че имаме нещо специално“, разказва Марани. „Наистина бе точното място, точното време.

Тестовете са открили газ с концентрации на хелий много по-големи, отколкото в търговски кладенци в други страни.

По-нататъшното проучване установи концентрации до 12 процента, съобщава Renergen.

Други големи производители са Катар и Алжир.

"Много е"

Глобалният пазар на хелий е на стойност 10,6 милиарда долара през 2019 г. според фирмата Research and Markets. Тъй като малко страни произвеждат хелий, доставките често прекъсват.

Renergen изчислява, че запасът му от хелий може да бъде до 9,74 милиарда кубически метра - повече от известните запаси в целите Съединени щати.

Това е достатъчно, за да напълните около 1,4 трилиона балони за парти.

Ако се докажат според Марани, че тези резерви ще бъдат на стойност над 100 милиарда долара (86 милиарда евро). По-консервативните оценки също са огромни - 920 милиона кубически метра.

Крис Балентайн (Chris Ballentine), шеф на факултета по геохимия в Оксфордския университет, обяснява, че хелият обикновено се произвежда като част от операциите с втечнен природен газ.

Газовите сондажници понякога дори не си правят труда да улавят хелия, но за Renergen той е по-важен от природния газ.

Компаниите често го третират като бонус, ако си направят труда да го отделят.

Това, което отличава находката на Южна Африка, е как се добива газът.

Природният газ често се получава чрез фракинг, процес, който инжектира вода, пясък и химикали в основната скала под високо налягане, за да се отдели, за да се освободи нефтът и газът, уловени в скалите.

Но фракингът също така замърсява подземните води и причинява малки земетресения, които могат да разрушат близките домове и сгради.

„Ние не се разбиваме“, заявява Марани. "Нашата скала вече се е напукала, има гигантска пукнатина под земята. И така, когато пробиваме, ние буквално пробиваме точно в тази гигантска пукнатина, където е газът и след това газът излиза естествено без никаква стимулация".

Renergen планира да инсталира 19 сондажа до началото на следващата година. Газът, който в момента се добива, се използва като компресиран природен газ в пилотен проект за експлоатация на автобуси.

В крайна сметка компанията ще преработва втечнен природен газ за вътрешна употреба и течен хелий за износ по целия свят.

Природният газ от кладенците на Renergen в момента се използва за захранване на автобуси, но в крайна сметка ще се превърне в втечнен природен газ, който може да се използва за отопление на домове или в електроцентрали.

Поддържането на хелия като течност изисква охлаждането му до почти абсолютната нула.

Тези температури - в съчетание с факта, че хелият не гори или взаимодейства с други газове - го правят полезен за охлаждане на изключително горещи неща. Магнити на ЯМР скенери например или ракетни двигатели.

Търсенето и цените на хелия са се увеличили повече от два пъти през последните 30 години. Тъй като употребата на хелий се повишава, потребителите му по света са все по-загрижени за осигуряването на стабилни доставки.

Русия, Танзания и Съединените щати се стремят към разработването на нови залежи.

В крайна сметка производството на хелий в южноафриканското находище може да нарасне до пет тона дневно - приблизително седем процента от настоящото производство на хелий на планетата, заявява Марани.

"Много е", казва той. 

Източник: Helium: South Africa strikes new 'gold'
Linda Givetash, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !