Необясними звуци, записани в стратосферата на Земята, озадачават учените

До момента произходът на тези инфразвуци не се свързва нито с естествени, нито с изкуствени събития

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2023 в 00:01 3563 0

Стратосферата се вижда от МКС като синя лента на атмосферата над облаците. Нещо тресе стратосферата и ние не знаем какво е то.

Кредит NASA

Стратосферата се вижда от МКС като синя лента на атмосферата над облаците. Нещо тресе стратосферата и ние не знаем какво е то.

Стратосферата е вторият слой на земната атмосфера, простиращ се до 50 километра. Той е сравнително спокоен – но през него е възможно да се чуят слаби звуци, идващи от тропосферата, частта, която обитаваме. Но не всички открити звуци имат ясен произход.

Учени използват микробарометри, прикрепени към балони с горещ въздух, които летят благодарение на пасивна слънчева енергия, за да наблюдават звуците. Тези инструменти могат да измерват малки промени в налягането. Първоначално предназначени за наблюдение на вулкани, сега те могат да се използват за откриване на звуци, по-ниски от от възможностите на човешкото ухо.

Източниците на стратосферни звуци са проследени до природни събития като гръмотевични бури и сблъсъци между океански вълни. Човешките дейности също могат да бъдат източници на такива звуци като вятърни турбини или експлозии. Но има един по-странен звук, който в момента няма обяснение.

„[В стратосферата] има загадъчни инфразвукови сигнали, които се появяват няколко пъти на час при някои полети, но източникът им е напълно неизвестен“, разказва ръководителят на изследването Даниел Боуман (Daniel Bowman) от Националните лаборатории Сандия.

Това мистериозно стратосферно явление обаче се изследва с много проста техника. Балоните са доста евтини и могат да кацнат на труднодостъпни места.

„Нашите балони са основно гигантски найлонови торбички с малко въглен прах отвътре, за да станат тъмни. Правим ги с помощта на бояджийска пластмаса от строителния магазин, транспортна лента и въглен на прах от магазините за пиротехнически консумативи. Когато слънцето грее върху тъмните балони, въздухът вътре се нагрява и издига балона. Тази пасивна слънчева енергия е достатъчна, за да изведе балоните от повърхността до над 20 км в небето", обяснява Бауман. „Всеки балон се нуждае от материали на стойност само около 50 долара и може да се изгради на баскетболно игрище."

Екипът подготвя балоните за полета. Кредит: Darielle Dexheimer, Sandia National Laboratories.

Изучаването на стратосферата е много важно. Тук се намира озоновият слой, който предпазва живота на Земята от най-опасната ултравиолетова светлина на Слънцето. Хората също влияят на тази част от атмосферата отвъд озоновия слой и неговата известна дупка: парниковите газове свиват стратосферата.

Резултатите от изследваните стратосферни звуци, включително неидентифицираните, са представени на 184-та среща на Акустичното общество на Америка.

Източник: Unexplained Sounds Recorded In Earth's Stratosphere Puzzle Scientists, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !