През последния ледников период е имало в Централна Европа оазис с горещ извор

Ваня Милева Последна промяна на 05 юни 2024 в 00:00 1266 0

Фрагменти от листа, вградени в опалов слой в сравнение със съвременни дъбови листа

Кредит Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.ado6611

Фрагменти от листа, вградени в опалов слой в сравнение със съвременни дъбови листа

Топлолюбиви широколистни дървета  и други видове растения са оцелявали в оазиси, когато Централна Европа е била скована в студ през последния ледников максимум.

За това са открити неоспорими доказателства в геоложките записи в Южна Моравия от международен екип учени - ботаници, микробиолози и палеонтолози - от Чешката република и Университета на Минесота в САЩ.

Групата открива и анализира парчета листа, дърво и цветен прашец в района около съвременен сладководен извор. Резултатите от анализа са докладвани в списание Science Advances.

Преди около 21 000 години Земята е преживяла период на екстремен студ, известен като последен ледников максимум. Тогава температуратурите са били средно с 3 до 6° по-ниски в сравнение с днешните. Докато голяма част от Северна Европа, Азия и Северна Америка са покрити с леден щит с дебелина, която достига 3 км, а растителността се адаптира в по-южните региони.

Европейска палеосреда по време на последния ледников максимум (преди приблизително 28-14,7 хиляди години). Местоположение на новооткритите седименти в Моравия (червена звезда) и хидротермално поле в басейна на Липтов (жълта звезда), както и разпространението на преди това проучени места с находки на макрофосилни дървета, датиращи от късното заледяване. Показани са също максималният обхват на ледниците [синьо] и южната граница на зоната на вечната замръзналост (периглациалната зона) [пунктирана линия]. Кредит: Science Advances, Jan Hošek et al.

В новото проучване изследователският екип търси доказателства за древен растителен живот около сладководните извори във Виенския басейн. Учените подозират, че в района може да е съществувал оазис по време на последния ледников период, тъй като тежестта на ледниците, плъзгащи се по близките Алпи, е предизвикала тектонична активност, освобождавайки геотермално нагрята вода от дълбините на земната кора.

Изворите на топла вода, смятат изследователите, би образувало оазис, поддържайки земята около горещите извори достатъчно топла, за да оцелеят дървета и други растения, въпреки че са били заобиколени от лед.

По време на търсенето си изследователският екип открива парчета дърво, цветен прашец и вкаменени парчета листа от дървета, които не би трябвало да могат да оцелеят в района по време на последния ледников период - но те са датирани отпреди между 19 000 и 26 000 години, a период от време, който съответства на последния ледников период.

Дървета от умерен климат в оазис с горещ извор в периглациалната пустиня. Кредит: Jiří Svoboda

Изследователите също така откриват доказателства за древен горещ извор - открити са останки от дървета, заровени в минерала гейзерит, който често се среща около гейзери и горещи извори. Тези минерали се получават от скали, разтворени в нагрятата вода.

Екипът също така открива доказателства за кислородни изотопи, които се образуват само в присъствието на гореща или топла вода. Анализът показва, че водата е била между 15°C и 35°C.

Констатациите категорично подкрепят наличието на оазис през последния ледников период - такъв, който е помогнал на някои видове дървета да оцелеят въпреки студа.

Справка: Jan Hošek et al, Hot spring oases in the periglacial desert as the Last Glacial Maximum refugia for temperate trees in Central Europe, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.ado6611

Източник: Scientists find evidence of hot spring oasis during last ice age in central Europe, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !