Китовата акула измести мечката Кодиак като най-голямото всеядно животно в света

Очевидно с големия размер идва и гъвкавостта на диетата

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2022 в 07:32 10201 0

Кредит Wikimedia Commons

Китова акула (Rhincodon typus).

Китовата акула (Rhincodon typus), за която съществуват сведения, че достига дължина до 18 м, е най-големият известен съществуващ вид риба. Това същество се занимава с филтърно хранене и отдавна е наблюдавано да консумира планктон, включително крил, ракообразни, ларви на раци, малки калмари или риби. Но нови изследвания показват, че плаващите макроводорасли, саргасум Sargassum, са значителен източник на храна за китовата акула.

Китовите акули могат да послужат като вдъхновение за малките деца, които се колебаят дали да разширят разнообразието на храната си, тъй като всеядността явно е помогнала на този вид да израсне голям и силен.

Откритието, съобщено в списание Ecology, че най-големите риби в морето се хранят освен с крил, и с растителен материал, потвърждава, че китовата акула (Rhincodon typus) е най-голямото всеядно животно в света.

"Това ни кара да преосмислим всичко, което смятахме, че знаем за това с какво се хранят китовите акули. И всъщност какво правят в открития океан", споделя водещият автор д-р Марк Мийкън (Mark Meekan), ихтиолог в Австралийския институт за морски науки.

"На сушата всички най-големи животни винаги са били тревопасни."

"В морето винаги сме смятали, че животните, които са станали наистина големи, като китовете и китовите акули, са се хранили едно стъпало нагоре по хранителната верига с животни, подобни на скариди и малки риби."

"Оказва се, че може би системата на еволюцията на сушата и във водата все пак не е толкова различна."

Откритието изхвърля мечката Кодиак от първото място за най-голямото всеядно животно в света, тъй като въпреки че са най-големите мечки на планетата (с тегло до 680 килограма), те не могат да се конкурират с над 10-метровите китови акули с тегло над 15 тона.

Мечките Кодиак обичат месото, но са склонни и към горски плодове, водорасли, ядки, корени и грудки. Кредит: Taronga Zoo, Sydney, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

За да разберат с какво точно са се хранили китовите акули, д-р Мийкън и колегите му събират проби от възможни източници на храна в рифа Нингалу в Западна Австралия - от дребен планктон до големи водорасли.

След това те сравняват аминокиселините и мастните киселини в планктона и растителния материал с тези в китовите акули.

Тъканта на китовата акула съдържа съединения, открити в саргасума - вид кафяви водорасли, разпространени в Нингалу, които се откъсват от рифа и плуват на повърхността.

"Смятаме, че в хода на еволюцията китовите акули са развили способността да усвояват част от този саргасум, който попада в червата им", разказва д-р Мийкън.

"Така че представата ни за китовите акули, които идват в Нингалу само за да се хранят с дребен крил, е само половината от историята. Всъщност те се хранят и с доста водорасли."

"Бяхме изненадани от биохимичния подпис на китовата акула", разказва д-р Пати Вирту (Patti Virtue), биолог и океанограф от Института за морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания.

"Това е много странно, защото в тъканите им няма подпис на мастни киселини или стабилни изотопи на животно, хранещо се с крил."

Саргасум Sargassum, вид кафяви макроводорасли. Кредит: Wikimedia Commons

"Нещо като китова акула, която плува из водата с отворена уста, ще погълне много различни неща", добавя съавторът д-р Анди Ревил (Andy Revill), биогеохимик в CSIRO.

"Но не се знае колко от тях са били използвани от животното и колко просто са излезли през другия край."

"Но стабилните изотопи, тъй като те действително се вграждат в тялото, отразяват много по-добре това, което животните действително използват за растежа си."

Справка: M.G. Meekan et al. The world’s largest omnivore is a fish. Ecology, published online July 19, 2022; doi: 10.1002/ecy.3818

Източник: 

Whale Shark is World’s Largest Omnivore, New Study Shows, Sci-News.com

Whale Shark Topples Kodiak Bear As World's Largest Omnivore, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !