Кой е най-древният неоспорим представител на човешкия вид

Ваня Милева Последна промяна на 13 януари 2022 в 08:36 14051 0

Формацията Омо Кибиш в югозападна Етиопия. Кредит: Céline Vidal

Ходът на човешката еволюция никога не е вървял гладко. Появата на хоминините на континента Африка е пълна с обрати, завои, пропуски и задънени улици, което прави още по-трудно да проследим възхода на нашия собствен вид.

Засега останките от археологически обект в югозападна Етиопия, са най-добре обосновани, че принадлежат на съвременния вид човек, въпреки че едва ли някога ще знаем със сигурност кога и къде са се появили първите Homo sapiens на сцената.

Именно тук, през 60-те години на миналия век, палеоантропологът Ричард Лийки (Richard Leakey) открива два черепа и няколко други кости, които са най-ранните примери на вкаменелости с безспорно съвременна човешка анатомия.

По-нататъшните изследвания установяват възрастта на находките. В края на миналия век учените внимателно са изследвали отлаганията, образувани в резултат на наводняването на Нил, както и слоевете вулканична пепел в района и стигат до заключението, че собствениците на черепите Омо I и Омо II са живели преди около 197 хиляди години.

За да бъде ясно, съществуват и по-стари останки, приписвани на Homo sapiens, датирани на стотици хиляди години. Но линията между нас и нашите предци е замъглена от откъслечни характеристики.

Но останките Омо I са определени като отправна точка за това, кое недвусмислено е "съвременен човек".

Черепът на Омо I (реконструкция). Кредит: antropogenez.ru

Древните кости на този отдавна изгубен прародител, кръстен на близката река Омо, са погребани с черупки от мекотели, които са датирани на около 130 000 години.

През следващите десетилетия радиоактивното датиране на заобикалящата почва позволява да се коригира тази възраст още по-назад във времето до около 200 000 години. И все пак дори и тази възраст може да е подценена.

Река Омо в Южна Етиопия. Най-древните съвременни хора са живели на нейния бряг. Кредит: thinkco.com

Геохимичен повторен анализ на археологическия обект сега предполага, че Омо I е бил смачкан между два слоя вулканична пепел, чийто горен слой вероятно е отложен при изригване преди около 230 000 години. Най-малкото, твърдят изследователите, Омо I трябва да е още по-възрастен от това.

„Фосилите са открити в последователност, под дебел слой вулканична пепел, който никой не е успял да датира с радиометрични техники, тъй като пепелта е твърде фино зърнеста“, обяснява вулканологът Селин Видал (Céline Vidal) от Университета в Кеймбридж.

„Когато получих резултатите и разбрах, че най-старият Homo sapiens от региона е по-стар, отколкото се предполагаше преди, бях наистина развълнувана“, спомня си тя.

Новата оценка утвърждава Omo I като най-стария неоспорван Homo sapiens в Африка. И докато това предполага, че Етиопия е била люлка за нашия вид преди повече от 230 000 години, други ранни хора вече са се оформяли на континента по това време.

През 2017 г. изследователите обявяват, че са открили древни човешки останки в Мароко, датирани между 280 000 години и 350 000 години.

Черепите, открити тук, са по-удължени от нашите днес, с малко по-големи зъби, което кара някои учени да подозират, че това не са Homo sapiens, а по-скоро „архаичен“ вид хора, които се разпространяват в Северна Африка, преди нашите по-преки предци да пристигнат и да ги изместят.

ДНК анализът на тези древни марокански фосили не е успешен, което означава, че не знаем доколко те са свързани с нашия собствен вид.

Анализът на гени, взети от останките на момче, живяло точно преди миграцията, показва драматично промяна на гените на африканските популации преди няколко хиляди години, също намеква за древно разделяне отпреди най-малко 260 000 години.

Къде е станало това разделение е съвсем друг въпрос. Съдейки по фосилните свидетелства, Източна Африка е важен център за човешката еволюция, но доколкото знаем, може да има още по-древен човек, който се крие някъде другаде на континента.

Ловът на следи на нашите предци продължава.

Справка: Vidal, C.M., Lane, C.S., Asrat, A. et al. Age of the oldest known Homo sapiens from eastern Africa. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-021-04275-8

Източник: The Earliest Unequivocal Evidence of Our Species May Be Even Older Than We Realized
CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !