Най-жестоките хора, живели някога, са племена от Ямната култура

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 април 2019 в 03:22 22987 0

Ямнайските пастири от Западна Азия, четирима от които са погребани в този гроб, започват да се чифтосват с европейските фермери стотици години преди да започнат голямата миграция в Европа, сочат нови данни от ДНК. Кредит: A. KALMYKOV

Племена от Ямната култура са доминирали Европейския континент преди 5 000 до 4 000 години. Имали са богата хранителна диета и са били високи, мускулести и умели ездачи. Те са се разпространили бързо, адаптирайки се и убивайки всичко по пътя си през цяла Европа.

Племената на Ямната култура водят началото си от Евразийските степи на север от Черно море и Кавказките планини. Преди 5 000 до 4 000 години, те колонизират цяла Европа, оставяйки генетично наследство, запазено и до днес. Смята се, че тези древни общества се възползват от болестите, войната и глада и естествено си проправят път през Европа, разрушавайки цели цивилизации. Появата им съвпада с дълбоки културни и социални промени. Погребалните практики се променят драстично, появява се класа на войни и изглежда те са узурпирали с жестоко насилие. Все повече доказателства убеждават археолозите, че племената от тази култура безжалостно убиват всички свои противници и така успяват да стигнат чак до Британските острови.

"Все повече се убеждавам, че е имало един вид геноцид", смята Кристиан Кристиансен (Kristian Kristiansen) от Университета Гьотеборг, Швеция.

Докато той, както и други изследователи събират парчетата от историята, един въпрос се формира - дали племената Ямната култура не са най-жестоките в историята? 

ДНК доказателствата от няколко праисторически гробищни комплекса разкриват, че тези високи, мускулести и жестоки хора, завземат земи на гърба на кон. Те убиват мъжете и създават с жените деца, за да може за няколко поколения присъствието на предните общества да бъде съвсем заличено.

Екипите, водени от Дейвид Райх (David Reich) от Харвардското медицинско училище и Еске Уилеслив (Eske Willerslev) от Университета на Копенхаген, Дания, обявиха независимо, че генетичното потекло на хората от културата на шнуровата керамика, открити в гробове в Германия, може да бъде проследено до около три четвърти от Ямната култура. Изглежда, че хората от културата на шнуровата керамика не са просто копирали тези от Ямната, а в голяма степен те всъщност са били такива по произход.

Достигайки Централна Европа те се смесват с хората от културата на шнуровата керамика, като следващите поколения наследяват значителна част от гените на народите от Ямната култура. Природата на Европейските степи, с ниска растителност и храсти е много по-различна от горите и широките поляни в централната част на континента. 

Схема на миграциите на племената от Ямната култура в Европа. Кредит: https://indo-european.eu

Има наистина много силни доказателства, че хората от Ямната култура са били безмилостни. Преди около 4500 години те са избутали на запад местната култура Бел Бейкър, възникнала преди няколко века на Иберийския полуостров. В рамките на няколко поколения около 40% от ДНК на хората в региона могат да бъдат проследени до пристигналите от Ямната култура, според проучване на голям екип, включително Райх, публикуван този месец. По-удивително е, че анализът на древната ДНК разкрива, че по същество всички мъже имат Y хромозоми, характерни за Ямната култура, което предполага, че само тези мъже имат деца. 

Древната ДНК показва, че конните ездачи, от Ямната култура, са извършили две дълги миграции преди около 5000 години. Едната може да е оформило древната култура на Европа на шнуровата керамика, а другата - афанасиевската култура в Централна Азия. Кредит: MESA SCHUMACHER

Доказателства за генетично наследство на тези племена стигат още по-далече. Каменният комплекс Стоунхендж, изграден преди около 4 500 години се превръща в паметник на един изчезнал народ. Племената от Ямната култура стигат чак до британските острови и за кратко време завземат и убиват повечето местни хора. 

"Фактът, че генетичният анализ показа, че британците са изчезнали в рамките на няколко поколения, може да е важен. Това предполага склоност към насилие, възникнала, когато племената на Ямната култура са живели в степите на Евразия и се е запазила дори когато тези хора се преселват в Европа" и преобръщат местната култура, коментира Кристиансен.

Учените още търсят обяснение как племената са се придвижили толкова далече през континента. Заедно с хората се разпространяват и традициите им. При Ямната култура хората погребват мъртвите си по отличителен начин, в специални гробове, вместо в общите гробове, характерни за онова време.  

Източници: The Daily Mail, New ScientistHow the genocidal Yamnaya men loved to switch cultures

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !