Бетелгейзе потъмнява, но не за да избухне. Може би

Ваня Милева Последна промяна на 10 декември 2019 в 11:55 12967 0

Общността на астрономите, както любителите, така и професионалистите, са развълнувани от съобщението, че Бетелгейзе през последните дни значително потъмнява.

Тези, които изучават по-детайлно звездата, смятат, че човечеството е на път да преживее може би най-голямото събитие в историята на астрономията, но това не означава, че идва краят на света.

За да разберем защо е това вълнение, трябва да знаем, че Бетелгейзе, червената звезда в съзвездието Орион, е червен супергигант, една от най-големите звезди, известни днес, около 1400 пъти по-голяма от Слънцето, тя има достатъчно голяма маса и един ден неминуемо ще се превърне в свръхнова. Освен това, предвид развитието й, този ден ще бъде скоро, по астрономически стандарти.

Този огнен червен свръхгигант "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова.

Когато това се случи, това ще бъде наистина вдъхновяваща гледка. Бетелгейзе е удобно разположена, достатъчно далеч (на около 600 светлинни години), за да няма опасност за Земята, но достатъчно близо, че яркостта й да стане спираща дъха гледка, която може да засенчи пълнолунието.  Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден.

Макар че има няколко звезди наблизо, които в крайна сметка ще станат свръхнови, Бетелгейзе вероятно ще е първата. Астрономите са единодушни, че това ще се случи по-рано от милион години, а едно проучване оценява оставащия живот на Бетелгейзе на 100 000. Малко е вероятно, докато сме живи, да видимтази експлозия, но е по-достоверно, отколкото за другите супергиганти като Антарес или Spica.

В доклада за внезапното потъмняване на яркостта, наричано „припадък“ (fainting), са предложени две обяснения, всяко от които не изключва възможността това да е прелюдия към звезден Армагедон.

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E.

Първото, което астрономите отбелязват е, че Бетелгейзе е променлива звезда, чиято яркост непрекъснато се променя. Въпреки че последните измервания показват по-бледа светлина от записаните по-рано, възможно е минимумите на няколко цикъла да се събират, звездата да изглежда особено отслабнала, но ще засияе скоро отново.

Другото обяснение включва звездния вятър, обикновено милион пъти по-голям от този на Слънцето,с него Бетелгейзе би могла да изхвърли повече прах от обикновено, засенчвайки се достатъчно, за да причини затъмняването.

Междувременно липсата наблизо на свръхнови продължава. В галактика с размерите на Млечния път обикновено би трябвало да има около една свръхнова на всеки 100 години. Но не са наблюдавани от изобретяването на телескопа, последната се появи през 1604 г. Единствената свръхнова, видима с просто око оттогава е била преди 32 години в Големия Магеланов облак, сто пъти по-отдалечена от Бетелгейзе, и астрономите все още пишат статии за видяното.

Съзвездието Орион от Уранографията (звезден атлас) на Ян Хавелий, издаден през 1690 г. Бетелгейзе е звездата до лявата мишница на ловеца Орион. Звездата се намира на около 600 светлинни години от Земята и въпреки това огромно разстояние е една от най-ярките звезди на нощното небе. Всъщност, тя е осмата по яркост звезда на нощното небе.

От къде идва името Бетелгейзе

Общеприета е версията, че названието идва от изкривеното арабско يد الجوزاء‎ (Яд ал-Джауза, "ръката на Близнака", по-точно епитет, означаващ съзвездие и Близнаци, и Орион). Името Бетелгейзе (Бетелджуз) се превежда и като дом на близнаците, но това е погрешно. В арабската астрономия Орион понякога се нарича Близнаци, което не трябва да се бърка със съвременното съзвездие Близнаци. В Средните векове първата буква на арабското название (يـ‎, с две точки - "й") неправилно се е четяло като (بـ‎, с една точка - "б"), и името е транслитерирано в лат. Bedalgeuze.

Интересен е също и древният китайски вариант на названието Бетелгейзе. На китайски звучи като „шен-ксю-си”. Преводът е – „Четвъртата звезда от съзвездието на трите звезди”. Това парадоксално название се е получило, защото първоначално в китайската астрономия е имало „Съзвездие на трите звезди” – т.е. поясът на Орион, но впоследствие към него се отнасят още няколко близко разположени звезди, но названието на съзвездието остава старото.

Източник:

Betelgeuse Is “Fainting” But It's Not About To Explode. Probably, IFLScience

Astronomers Release Most Detailed Image of a Star That's Not the Sun, Рopular Мechanics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !