Проучване разкрива общата генетика на проблемната употреба на алкохол

Ваня Милева Последна промяна на 26 декември 2023 в 00:01 5604 0

Проучване разкрива общата генетика на проблемното пиене

Кредит CC0 Public Domain

Проучване разкрива общата генетика на проблемното пиене

Проучване, ръководено от изследователи от Йейл, разкрива, че различни наследствени линии по света притежават обща генетична структура за проблемна употреба на алкохол - обичайно тежко пиянство, съпроводено с вредни последици.

Откритията, публикувани в Nature Medicine, могат да помогнат на учените да разберат генетичната основа на проблемната употреба на алкохол (PAU), която е основна причина за здравословните проблеми в много възрастови групи. То е водеща причина за смъртта на засегнатите от него хора.

Това проучване е най-мащабното досега за PAU - в него са идентифицирани много нови рискови гени и е разкрита голяма част от новата биология. С по-ясното разбиране на биологията на PAU учените ще имат нови възможности за разработване на лечения.

"Изследванията с основен фокус върху разбирането на молекулярния механизъм, лежащ в основата на PAU, и идентифицирането на генните мишени за потенциални фармакологични проучвания са изключително важни за бъдещите лечения и биха могли да помогнат за смекчаване на последиците от прекомерната употреба на алкохол", заявява Хан Джоу (Hang Zhou), доцент по психиатрия и по биомедицинска информатика и наука за данните в Медицинския факултет на Йейл и първи автор на изследването.

Изследователите са проучили повече от 1 милион души с PAU и са включили възможно най-много генетични родови групи, включително хора с европейско, африканско, латиноамериканско, източноазиатско и южноазиатско потекло.

Програмата "Милион ветерани" (MVP) е основен източник на данни за това проучване - данните от MVP са комбинирани с данни от много други източници за създаване на анализите.

В сравнение с предишни изследвания, тази работа разширява констатациите и показва, че генетичната архитектура на PAU е в значителна степен обща за тези популации. В различните популации има генетични различия за PAU, но приликите са по-големи. Кръстосаната родова информация позволява на изследователите да подобрят възможностите за откриване на тези гени.

"Като използвахме информацията от различните родословия, идентифицирахме 110 генни области и получихме по-добро фино картографиране на потенциалните причинно-следствени варианти във всяка област", казва Джоу.

Изследователите също така са използвали различни методи за приоритизиране на множество гени със сходни доказателства, свързващи асоциацията с PAU с мозъчната биология чрез генна експресия (транскрипционно асоциативно изследване в 13 мозъчни тъкани) и анализи на хроматиновите взаимодействия в мозъка. Тази работа ще осигури ценни ресурси и цели за бъдещи функционални анализи и разработване на лекарства.

"Един от най-важните продукти на това изследване е предоставената информация за риска от PAU в целия геном", коментира Джоел Гелернтер (Joel Gelernter), доктор на медицинските науки, професор по психиатрия във Фондацията, професор по генетика и по неврология в Медицинския факултет на Йейл, старши автор на изследването.

"Получените данни ни позволиха да разберем по-добре биологията на PAU, като предложиха някои вече одобрени лекарства, които в бъдеще, при допълнителни изследвания, могат да се превърнат в инструменти за лечение на PAU. Получените от нас данни ще бъдат споделени с изследователската общност, а това ще подпомогне значително бъдещите изследвания на други учени."

Анализите на лекарственото репониране идентифицират няколко съществуващи медикамента като потенциални средства за лечение на PAU, които са описани в публикуваната статия.

Един от резултатите от това проучване са данни за геномни асоциации, а този вид информация може да се използва за изчисляване на "полигенни рискови оценки" или PRS, които могат да се използват за оценка на индивидуалния генетичен риск за PAU.

Изследователите подчертават, че изчислената от тях PRS все още не е готова за клинично приложение, но те също така са тествали връзката на PRS за PAU със стотици медицински признаци в множество биобанки, включително биобанката на Медицинския център на Университета Вандербилт, BioMe на Маунт Синай, биобанката на Mass General Brigham и биобанката на Penn Medicine. Този анализ идентифицира генетични корелации между PAU и много други психични и неврологични разстройства.

Справка: Hang Zhou et al, Multi-ancestry study of the genetics of problematic alcohol use in over 1 million individuals, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02653-5

Източник: Multi-ancestry study uncovers shared genetics of problematic drinking, Christopher Gardner, Yale University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !