Студеното време не разболява

Георги Гърков Последна промяна на 30 декември 2016 в 13:01 19807 0

Кредит The Shining

Настинките са често срещани през зимните месеци. Но дали наистина студеното време е причината да се разболеем?

Всъщност не е точно така.

За причините обяснява кратък материал на The Conversation.

Излизате през мразовита сутрин, поемате си въздух през устата и усещате, че гърлото ви е сухо. Понякога дори ви идва да се изкашляте.

Ако се намирате достатъчно дълго време навън, започвате да треперите, ръцете ви стават студени и пръстите ви побеляват. Дишате по-учестено и сърдечният ви ритъм се покачва. Всичко това се случва под действието на симпатичната нервна система, която се активира, за да се запази топлината в тялото.

Всъщност тези симптоми много наподобяват онези, които получаваме, когато настинем.

Причината за разболяването се дължи на вирус.

Когато имунната система започне да се бори с вируса на настинката, тя поема контрол над системата на мозъка за контрол на телесната температура. Имунната система освобождава т. нар. пирогени, които предизвикват покачване на температурата и установяване на ново средно равнище.

Ние усещаме, че ни е студено, тъй като мозъкът преценява, че температурата ни е по-ниска, отколкото трябва да бъде. Затова започваме да се тресем, да дишаме по-бързо, или с други думи появяват се същите симптоми като при студено време.

Другата причина за объркването е, че настинките се случват по-често през студените месеци и са най-редки през лятото.

Когато е студено, хората са по-склонни да прекарват по-продължителни периоди на закрито в голяма близост до други хора.

Това улеснява разпространението на вирусите по въздушнокапков път посредством кихане и кашляне, както и при досег със заразени повърхности или хора.

Студеното време е смятано за причина за разболяване още от появата на медицината.

Много преди това в традиционната китайска медицина се е вярвало, че болестта е състояние на дисбаланс между "ин" и "ян". "Ин" представлявали тъмните студени сили, докато "ян" - по-светлите и топли. В тази обяснителна рамка настинката се предизвиквала от вдишване на студен вятър.

Различни теории са били разработени, за да се обясни механизмът, по който студеното време може да повлияе на нашата податливост към вирусните атаки.

Някои проучвания подсказват, че краткосрочното излагане на студено време повлиява на имунната система или защитите на носа.

Някои вируси са унищожавани от ултравиолетовата светлина, която е в по-малки количества през зимата.

Други проучвания подсказват, че противно на конвенционалната логика, вирусите се разпространяват по-трудно при въздух, съдържащ голямо количество водни пари, отколкото при по-сух (какъвто според законите на термодинамиката е студеният въздух) - както пише BBC.

Но при все това студеното време само по себе си не предизвиква настинка.

По-скоро вирусите, отговорни за настинка, се размножават по-добре в по-хладни среди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !