06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо се придържаме към убежденията си въпреки фактите?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 септември 2018 в 11:24 55453
Снимка: pixabay.com

Защо хората се придържат към убежденията си, дори когато им се представят неуспорими доказателства, че в голямата си част те са неверни? Това е комплексен въпрос, който няма прост отговор, разказва IFLScience.

Екип от учени от Университите в Рочестър, Ню Йорк, и Бъркли, Калифорния, има своя теория - убежденията на хората се затвърждават повече от реакциите, които получават от другите, отколкото от научната информация.

Предполага се, че отричащите глобалното затопляне не са убедени от научните изследвания по въпроса, а от това как хората реагират на тяхното мнение.

Проучването обхваща 500 човека над 18-годишна възраст. Участниците са помолени да разгледат колекция от геометрични фигури с различни цветове и да изберат тази, която може да се определи като "Дакси".

Такъв термин не съществува, така че няма значение какво ще отговорят участниците. Въпреки това учените им казват дали изборът им е бил правилен. Необходимо е още участниците в изследването да определят до каква степен са уверени, че това е "Дакси".

Тези, които успешно са посочили "Дакси" няколко пъти подред, отбелязват, че се чувстват по-уверени за бъдещите си решения. Това означава, че когато някой ти каже, че се справяш добре, независимо от факта, че мнението му няма никакво значение, той повдига увереността ти.


sm1
Рейтинг : 6005
21.09 2018 в 14:39 3
+ 0
- 0
Моля, поправете думата "неуспорими"...
+ 1
- 0
Репликационната криза обхваща малка част от "днешната наука". Както и от вчерашната - проблемът не е изобщо нов.

Но даже и там, където има реален проблем с репликацията - примерно в онкология или психология - личните мнения на хората в бели престилки са най-доброто което имаме към момента.

А за да отречеш нещо трябва доста повече от аргумента "това не може да бъде така никога" (по А. П. Чехов).
+ 0
- 3
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis Днешната "наука" не заслужава доверието ни. Когато не спазват основния научен принцип - независимо потвърждение на резултатите - думите на "учените" могат да се третират като хипотези. Като лични мнения на хора с бяла престилка.
 
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.