Кои са най-неподходящите плодове за отслабване

Ваня Милева Последна промяна на 16 август 2022 в 00:01 5131 0

Кредит Pxhere

Когато си поставяте някаква цел за отслабване, трябва да имате предвид редица фактори, както и вашия фитнес режим. Редовните упражнения ще помогнат значително за премахване на нежеланите мазнини, но всичко това ще бъде напразно, ако не се храните здравословно. 

Здравните експерти са единодушни, че диета, богата на плодове и зеленчуци, е пътят към отслабването. Плодовете не само съдържат по-малко калории и захар от сладкишите, но и имат множество витамини, които могат да увеличат вашата енергия, когнитивност и общо здраве. Но като всички видове храни, някои са по-добри от други.

Следва изчерпателен списък на най-неподходящите плодове за отслабване. Не забравяйте обаче, че само защото даден плод се появява в нашия списък, не означава, че трябва да го премахнете от диетата си. Високото им съдържание на захар ги прави вкусни, но по-малко идеален вариант за отслабване в сравнение с други плодове. За разлика от сладките и тестените закуски обаче, и „най-лошите“ плодове са по-полезни за здравето.

Най-неподходящи плодове за отслабване

Банани

Бананите са чудесен заместител на енергийното блокче преди тренировка, поради което често виждате професионални тенисисти да ги хапват между игрите. Бананите са пълни с фибри и калий, като първото помага за здравето на храносмилането, а второто функционира като електролит. Въпреки това, с 15 грама захар в средно голям банан (около 126 грама), това може да не е най-добрият вариант за намаляване на теглото.

Манго

Мангото е с високо съдържание на витамини А и С, което го прави полезно за здравето на кожата и косата. Консумацията му действа против стареенето и е доказано, че намалява вероятността от появата на рак на гърдата и дебелото черво. Съдържанието му на захар обаче е много високо, достигайки близо 31 грама на манго. За щастие мангото е доста голямо, така че можете да го нарежете или да споделите, за да намалите приема на захар.

Грозде

Гроздето е лесна и вкусна закуска. Люспите му съдържат антиоксиданти като кверцетин и ресвератрол, за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни проблеми. Тези антиоксиданти се борят и с липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол и са чудесни за тези, които искат да отслабнат и да намалят холестерола. Една чаша грозде обаче може да съдържа до 15 грама захар, така че е най-добре да се използва пестеливо.

Нар

Наровете съдържат много от витамините, намиращи се в мангото и следователно могат да намалят риска от сърдечни проблеми. Но имайте предвид, че един нар съдържа до 39 грама захар, така че, за да извлечете максимума от плода, яжте един преди тренировка.

Ябълки

Ябълките имат редица ползи за здравето, които ги правят идеални за отслабване, ако се използват умерено. Високото им съдържание на фибри и вода ги прави засищащ плод и популярна закуска. Една средно голяма ябълка обаче има изненадващо високо съдържание на захар от 19 g, което я прави последното включване на „най-лошите“ плодове за отслабване.

Към тези неподходящи за отслабване плодове трябва да се добавят и плодовите сокове и сушените плодове.

Кредит: Public Domain Pictures

Какво количество плодове е подходящо?

Може да чуете, че не е нужно да се притеснявате за захарите в плодовете, защото те са "естествени". Истината е, че „зависи“. Разбира се, плодовете съдържат много хранителни вещества и ако ще ядете захар, по-добре е да си набавяте от тях. От друга страна, някои организми се справят със захарите по-добре от други и ако сте човек, който реагира лесно на диета с ниско съдържание на въглехидрати, струва си да внимавате. Ако е възможно, проверете кръвната си захар, за да видите как плодът (или друга храна) й влияе.

По-уместни причини, поради които на плодовете не трябва да се слага етикетът „яжте колкото искате“:

Когато се опитвате да отслабнете, калориите и въглехидратите са от значение. Един банан съдържа 100 калории и 29 грама въглехидрати (Въглехидратите са под формата на захар, нишесте и фибри). Една ябълка може да съдържа до 115 калории и 30 грама въглехидрати.

Ограничаването на приема на въглехидрати до 100 грама на ден е често срещана цел за хората, които използват подход с умерено ограничаване на въглехидратите за отслабване. Ако случаят е такъв, изяждането на два банана и една ябълка ще поеме 84 процента от приема на въглехидрати за целия ден. Дори ако ядете 1800 калории на ден и 40 процента от тези калории ще са от въглехидрати, два банана и една ябълка ще заемат 46 процента от вашите въглехидрати за този ден.

Основната идея е, че плодовете не са храни, които може да ядете „колкото си искате“ и че третирането им по този начин може бързо да провали усилията ви за отслабване. Лесно е да изядете 100 грама въглехидрати за един ден само от плодове и ако ги третирате така, сякаш нямат калорийна стойност, несъзнателно ще изядете 400 допълнителни калории на ден.

Проблемът с фруктозата

Плодовете са с високо съдържание на простата захар фруктоза, което е основната причина много хора, опитващи се да отслабнат, да ги премахнат от диетата си. За разлика от глюкозата, най-често срещаната проста захар, която се изпраща до вашите мускули, мозък и други органи, за да ги използват като енергия, фруктозата се обработва само от черния дроб. Защо това е лошо? Ако вашият черен дроб вече разполага с достатъчно енергия, има по-голяма вероятност той да преопакова излишната фруктоза като мазнина, запазвайки я за използване по-късно. Въпреки че това е биохимична истина, въздействието на плодовата фруктоза върху талията ви е малко преувеличено - тя се абсорбира от черния дроб по-бавно. Добавената (или преработена) захар, напротив, се усвоява по-бързо, поради което се превръща в мазнини.

Плодовете все пак са чудесни за вашето здраве и са добра алтернатива на всичко, което съдържа преработена захар. Но ако искате да отслабнете възможно най-бързо и ефикасно, съсредоточете се върху други плодове.

Кредит: Emily/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Как да се насладим на плодовете и да отслабваме

1. Съсредоточете се върху горски плодове, влакнести и малки плодове. Малини, боровинки, ягоди, киви, клементини, сливи, праскови и малки ябълки са видовете плодове, към които първо трябва да посегнете.

2. Наслаждавайте се на плодовете в умерени количества, но се фокусирайте върху яденето на повече зеленчуци. Плодовете са добри, но зеленчуците, особено зеленолистните или влакнестите зеленчуци, трябва да са фокусът във вашия план.

3. Ако трябва да намалите въглехидратите/калориите от диетата си, започнете със зърнените храни и нишестени въглехидрати и след това преминете към плодовете. В диетата на всеки идва момент, когато трябва да яде по-малко. Винаги първо премахвайте храните с най-високо съдържание на въглехидрати (тъй като те ще бъдат и най-калоричните).

В заключение, никой от плодовете, изброени по-горе, всъщност не е вреден за нас. Не е нужно да се притеснявате твърде много, може да се поглезите с някой от „най-лошите“ плодове, те все пак по-добрият източник на захар от добавените захари в сладкиши, торти и бисквити.

Източник: 

THE BEST & WORST FRUIT FOR WEIGHT LOSS. Jason Glass

Fruit: Not Good for Weight Loss?, Aspen Clinic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !