Как да охладим дома и тялото си в летните жеги

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 юли 2019 в 00:00 11285 0

В летните горещини все по-често търсим начин да охладим себе си и домовете си. Някои източници, включително Националната здравна служба на Великобритания, съветват хората да държат прозорците затворени. Според Сю Лоуф (Sue Roaf) от Университета Хериът-Уат това е голяма грешка.

Основният механизъм за охлаждане на тялото е потенето. Процесът е по-ефективен, когато въздухът около кожата ни се движи. 

"Имаме нужда от вентилация, за да се охлади наистина тялото", пояснява Лоуф. Затова вентилаторът прави горещата стая по-комфортна.

Сайтът на здравната служба съобщава "Затворете прозорците и спуснете щорите, когато навън е горещо. Можете да отваряте прозорците за проветрение, когато е по-хладно".

Съветът на службата е базиран на Плана за горещата вълна за Англия. Но описанието на този съвет е много по-детайлно в плана. Там е написано: "Дръжте прозорците, изложени на слънце, затворени през деня и ги отваряйте нощем, когато температурите се понижат". По-нататък в текста се съобщава "Прозорците и други вентилационни отвори не трябва да бъдат затворени, а притворени, когато температурата на външния въздух стане по-висока от този вътре - това трябва да поддържа стаята хладна и да позволи адекватна вентилация."

"Горещината е много опасна", алармира Роуф. "Ако апартаментът или къщата ви се загряват твърде много, отидете другаде". Можете да отидете в климатизиран търговски център или кино например, или да останете при близък или приятел, чийто дом е по-хладен. Ако в спалнята ви нощем става много горещо, преместете се да спите в най-хладната стая.

Блокирането на светлината от слънчевата страна на сградата също може да помогне. "Спирането на пряката светлина ще предотврати около 800 вата на квадратен метър енергия, навлизаща през прозорците", смята Роланд Енос (Roland Ennos) от Университета в Хъл. Най-добрият начин е от външната страна на прозорците да има капаци, които блокират светлината преди да влезе в къщата. Ако това не е възможно, спуснатите завеси също ще помогнат. 

Има и други методи да ограничите загряването в дългосрочен план. Наличието на растения отвън помага пряката слънчева светлина, падаща върху сградата да се ограничи, спирайки отново около 800 вата на квадратен метър. 

"Глицинията е чудесна за южни стени, както и пълзящи рози, както и бръшлян от другите страни. Тези растения могат да помогнат сградата да остане по-хладна през лятото", обяснява Енос.

В градове като Лондон, някои сгради имат зеленина на покривите, което намалява температурата с около 4°C. Друг вариант е да боядисате къщата си бяла, което ще отразява повече светлина.

Ако горещата вълна продължи по-дълго, дори сенчеста къща с дебели стени ще се загрее. В такъв момент може би бихте се изкушили да преминете към климатик. Но от обществена гледна точка това е лоша идея, тъй като климатиците извеждат топлия въздух навън и така повишават температурата на околната среда в района, според едно изследване с до 2°C. Още повече, те използват голямо количество енергия, която се получава основно чрез изгаряне на изкопаеми горива и съответно влияе още повече на глобалното затопляне.

Източник: New scientist - How to keep your house cool in the heatwave

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !