03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Внезапно се появи огромна цепнатина в планинска област близо до Йелоустоун

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 октомври 2015 в 08:12 167291

Гигантска пукнатина се появи в подножието на планината Бигхорн в северната част на щата Уайоминг. Тя е дълга 685 метра и 45 метра широка.

Местните жители са я нарекли "gash" (пукнатина, дълбока рана), съобщава Huffington Post.

Внезапните тектонични движения в земната кора предизвикват земетресения, които разместват големи земни маси за много кратки периоди от време, често предизвикват огромни разкъсвания на повърхността. Но никаква сеизмична активност не е отчетена в областта, което означава, че този миниатюрен каньон е формиран по друг начин.

Напоследък има много съобщения за гигантски провали в почвата в Сибир, а и по други краища на света. Тези огромни дупки, често се появяват изключително бързо и без предварително предупреждение, когато повърхностния слой на почвата пропада надолу в кухина, създадена от някакъв процес.

Киселинните дъждове в карбонатните скали (варовикът е такава скала) могат да разтворят и отнесат значително количество материал под повърхността. Някакво колебание във подземния воден поток може да подкопае скалите, които крепят повърхностния слой. Възможно е тази пукнатина да е създадена по този начин.

Инженер от компанията за екипировка SNS Outfitter & Guides изказва пред Huffington Post предположението, че наистина е станало по подобен механизъм.

This giant crack in the earth appeared in the last two weeks on a ranch we hunt in the Bighorn Mountains. Everyone here is calling it “the gash”. It’s a really incredible sight.Huntwyo.com

Posted by SNS Outfitter & Guides on Friday, October 23, 2015

Повърхностния слой са от механично здрава скала, обикновено устойчива на атмосферни влияния. Те обаче са легнали върху по-слаби скали, нестабилни, когато са инфилтрирани със значителен обем вода. Изглежда особено силно дъждовната пролет в Уайоминг е виновна в случая. Дъждовете са отслабили долните скали и горният пласт се е плъзнал.

Тази внезапна голяма цепнатина не би трябвало да е причина за безпокойство, но тази планинска верига се намира доста близо до калдерата на Йелоустоун, спящ супервулкан. За него стана известно наскоро, че има друг по-голям магмен резервоар (виж "Има друг, по-дълбок огромен магмен резервоар под супервулкана Йелоустоун").

Но ако имаше издигане на магмата, това пътя й нагоре през земната кора щеше да предизвика сеизмична активност, а такава не е забелязвана по време на формирането на пукнатината.

Въпреки това, никой не може да спре паникьорите в социалните мрежи да направят връзката.

Източник: An Enormous Crack Has Suddenly Appeared In The Mountain Range Near Yellowstone


поп Дръвчо 31.10 2015 в 11:37 1
+ 5
- 4
Обикновено свлачище с малко необикновена геометрия. Тука си имаме в изобилие.
 
Още от : Науки за Земята
15 ноември 2022 в 00:010
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.