19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

160 земетресения са регистрирани около най-големия вулкан в Исландия през изминалата седмица

Снежжната дупка в вулканичния кратер се задълбава с почти 45 сантиметра на ден.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 декември 2017 в 08:24 31910
Въздушна снимка на Ерайвайoкюдъл. Вижда се дупката в снежния кратер. Снимка: © Ágúst J. Magnússon.

Един от най-големите активни вулкани в света изглежда се събужда през изминалата седмица. Според метеорологична служба на Исландия (IMO), в района на вулкана Оревайокул претърпява най-малко 160 земетресения, 110 повече от предходната седмица, съобщи IBTimes UK.

Това повишаване на сеизмичната активност предизвиква нарастващото безпокойство сред учените, които смятат, че това е сигнал, че вулканът може да се подготвя за събуждане от многовековния си сън. Последното изригване на Оревайокул (Öræfajökull) се състоя през 1727 г., след което той остава покрит със сняг, без външни белези на активност.

През ноември IMO обяви, че се е образувала "снежна дупка" в покритата с лед калдера. По това време "леденият котел" е с дълбочина 15-20 м. До 3 декември дупката нарасва до 22 м и продължава да се задълбочава с 45 см всеки ден.

Освен това се изпуска бавно геотермална вода изпод котела в реката на ледника Квийарйочюл, който обгражда Оревайокул от югоизток. Тази вода мирише на сяра през последните две седмици.

Сателитно изображение от 17 Ноември 2017.

Сателитно изображение от 1 ноември 2017 г.

"Оревайокул е един от най-опасните вулкани в Исландия. Това е вулкан, с който трябва да сме много внимателни", заяви Сара Барзоти (Barsotti) от метеорологичната служба на Исландия, координатор за вулканични опасности, посочвайки, че въпреки проучванията, няма достатъчно научни данни за мястото. "Опасно е да има вулкан, за който знаем, че има потенциал за големи изригвания, но липсват исторически данни."

С оглед на повишената активност IMO повдигна цвета на кода за въздухоплаването над Оревайокул до жълт и подготви план за спешна евакуация за района наоколо.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.