190-годишният Джонатан е най-старата костенурка (видео)

Джонатан вече беше най-старото живо сухоземно животно

Ваня Милева Последна промяна на 26 януари 2022 в 08:28 11992 0

Джонатан е най-старата костенурка на Света Елена, част от британска отвъдморска територия в южния Атлантически океан. Кредит: Wikimedia Commons

190-годишната костенурка на име Джонатан стана най-старата костенурка и въпреки преклонната си възраст не се отказва от активен сексуален живот.

Смята се, че Джонатан е роден през 1832 г., което означава, че е навършил или навършва 190 години през 2022 г., обявиха от Световните рекорди на Гинес на 12 януари. За да поставим това в контекст, Джонатан е роден в зората на българските национално-освободителни борби, когато Раковски е още тинейджър в килийното училищеЧинтулов не е написал още песните си, а Ботев не е бил роден.

Възрастната сейшелска гигантска костенурка (Aldabrachelys gigantea hololissa) вече бе носител на световния рекорд на Гинес за най-старото живо сухоземно животно, но сега той официално е най-старата костенурка, регистрирана някога. Той победи предишния рекордьор Ту'и Малила, лъчиста костенурка (Astrochelys radiata), живяла до поне 188 години, преди да умре през 1965 г.

Джонатан (вляво) с друга гигантска костенурка (1886 г.) Кредит: Wikimedia Commons

Джонатан живее на Св. Елена, остров в южния Атлантически океан.

„Той е местна икона, символ на издържливост, постоянство“, заявява Джо Холинс (Joe Hollins), ветеринарен лекар на Джонатан.

Джонатан пристига на Св. Елена през 1882 г., когато е на около 50 години според архивите на Британския музей в Лондон. Снимка на Джонатан, датирана между 1882 и 1886 г., го показва напълно пораснал, което предполага, че е бил на поне 50 години, когато е направена, така че днес може да е по-възрастен от 190 години.

Джонатан вече е сляп и не няма обоняние, но все още пасе на територията на резиденцията на управителя на Света Елена, където живее с другите гигантски костенурки Дейвид, Ема и Фред. Храни се на ръка веднъж седмично, за да се гарантира, че получава достатъчно калории. Любимите му храни са зеле, краставици и моркови. Освен храненето, основните интереси на Джонатан включват спането и чифтосването.

„Въпреки възрастта си, Джонатан все още има добро либидо и често се вижда да се чифтосва с Ема, а понякога и с Фред – животните често не обръщат особено внимание на пола!“ съобщава д-р Холинс за Световните рекорди на Гинес.

Учените все още не разбират всички процеси, които позволяват на костенурки като Джонатан да живеят толкова дълго. Гигантските костенурки бързо унищожават увредените си клетки в процес, наречен апоптоза, което може да им помага, тъй като освобождаването от увредените клетки обикновено се влошава с напредването на възрастта.

Дълголетието на Джонатан може да е неоспоримо на сушата, но във водата има по-дълго живеещи животни. Например през 2017г,. бе идентифицирана 512-годишна гренландска акула (Somniosus microcephalus), а хидрите, група от малки безгръбначни, подобни на медузи, непрекъснато регенерират клетките си и изглежда са практически безсмъртни.

Източник: 190-year-old Jonathan is the oldest tortoise ever
Patrick Pester, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !