70% от заразените с коронавирус не го предават. Как обяснява това какво се случи в България

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2020 в 18:48 23891 0

Кредит Elton Sa/Unsplash

Основното средство, чрез което се разпространява коронавирусът в момента, са свръхразпространителите - това са случаите, при които един човек заразява непропорционално голям брой други. Това установи ново изследване, излязло в предпечат.

Група епидемиолози от Хонконг откриват, че само 20% от изследваните случаи са отговорни за 80 процента от всички предавания на коронавируса.

Изследователите също така откриват, че 70% от хората, заразени с коронавирус, не са го предали на никой и че всички събития на свръхразпространие, включват социални събития на закрито.

"Това е картината, която имаме досега", отбелязва Бен Каулинг (Ben Cowling), един от съавторите на проучването, пред Business Insider.

"Свръхразпространията се случват по-често, отколкото очаквахме, повече от това, което би могло да се обясни случайно. Честотата на свръхразпространия е по-висока от това, което бихме могли да си представим".

Изследването е публикувано като предпечатна публикация, което означава, че тепърва ще се подлага на партньорска проверка - така че изводите му не са потвърдени.

Но тази информация може да информира създателите на политиките за защита какви правила да наложат, за да запазят хората.

„Сега знаем кои мерки са най-ефективни - ако можем да спрем свръхразпространието, ще има полза за най-много хора“, подчертава Каулинг.

Малък брой събития за свръхразпространие са причина за повечето предавания на коронавируса

Събитията на свръхразпространие по света създадоха клъстери на коронавирусни инфекции, които възникваха почти за една нощ. 

Южнокорейски вярващ заразява в църква 43 души през февруари, певец пренася заразата на 53 души по време на хорово изпълнение във Вашингтон месец по-късно, а нюйоркски адвокат е отговорен за предаването на коронавируса на повече от 100 души в своето обкръжение.

За своето изследване Каулинг и неговите колеги проследяат повече от 1000 случая на коронавирус в Хонконг между 23 януари и 28 април.

Те откриват, че свръхразпространието е основното средство за предаване в града. Около 350 от анализираните случаи са резултат от разпространение в населението на Хонконг, а останалите са внесени от други страни. В рамките на разпространените в общността случаи повече от половината са свързани с шест събития на свръхразпространие.

Терминът  "свръхразпространител" се  отнася до заразеното лице, което предава вируса на повече хора, отколкото е типично за заразен човек. Стойността на R0 (базовото число на репродукция на заболяването) се отнася до средния брой хора, които един болен човек може да зарази в група без имунитет.

Досега R0 на коронавируса се движи между 2 и 2,5.

Но при случаите на свръхразпространия в Хонконг, един човек заразява поне три пъти повече хора. Всъщност 20 процента от случаите са причинили 80 процента от заразяванията, повечето от които са свързани със събития като сватби, посещения на църкви и множество барове в градския квартал Лан Кувай Фонг.

Останалите 20 процента от предаванията са резултат от 10 процента от случаите, когато заразени пациенти предават вируса на един или най-много двама други човвка - обикновено някой в ​​техните домакинства.

„Социалните събирания предизвикаха по-голям брой вторични случаи в сравнение със заразявания в семейството или на работа“, пишат авторите на изследването, като добавят, че намаляването на събитията на свръхпредлагане може да има значителен ефект за понижаване на числото R0.

Clustering and superspreading potential of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infections in Hong Kong, Benjamin Cowling et al., 

Правилото 80-20

В статия на New York Times относно проучването на неговия екип, което все още не е подложено на проверка, Каулинг пише: „Може би се питате дали нашето проучване или опитът от Хонконг, с неговия малък брой инфекции, е по-широко представителен. Да, ние мислим така".

Всъщност други изследвания подкрепят неговите открития: Изследване от 2011 г.  установи, че 20 процента от населението е отговорно за 80 процента от предаването на много заболявания, включително малария. Това е известно като "правилото 80-20".

Някои учени смятат, че съотношението може да бъде още по-малко.

Модел на изследователи от Лондонското школа по хигиена и тропическа медицина предполага, че само 10 процента от случаите на коронавирус представляват 80 процента от глобалните предавания на вируса.

Предварително проучване, което изследва повече от 200 случая на коронавирус в Израел, установи, че между 1 и 10 процента от случаите са свързани с 80 процента от предаванията. Друго проучване от Шенжен, Китай, дава подобно заключение: Между 8 и 9 процента от случаите причиняват 80 процента от предаванията.

Свръхразпространията се случват в претъпкани закрити помещения

Събитията за разпространение на коронавирус имат няколко основни характеристики: Те са събирания в закрити помещения, в които много хора от различни домакинства са били в близък и продължителен контакт.

Например, събитие за разпространение в Арканзас е включвало пастор и съпругата му, които са присъствали на църковни събития и група за изучаване на Библията няколко дни преди семейството да развие коронавирусни симптоми. 

От 92-те души, с които влизат в контакт, 35 се разболяват. Седем е трябвало да бъдат хоспитализирани. Трима умират.

Офисите и  ресторантите също могат да бъдат горещи заразни точки. Проучване на огнище в кол център в Сеул, Южна Корея, показва, че почти  половината служители на един етаж са се заразили. Почти всички са седели в една и съща секция.

В този смисъл това не означава, че някои хора са по-заразни от други или разпръскват повече вируси. Всъщност има такива видове дейности, които дават на хората достъп до по-голям брой хора на места, благоприятстващи разпространението на вируса, обяснява Каулинг.

Изследванията откриват непрекъснато, че рискът от предаване на коронавирус е по-висок на закрито в лошо проветриви помещения, където много хора поддържат контакт.

„Няма как да се случи свръхразпространение, освен ако не се съберат много хора, така че все пак трябва да сте много внимателни при струпванията на хора - включително религиозните служби“, заяви пред Business Insider Уилям Шафнер (William Schaffner), експерт по инфекциозни болести във Вандербилт Университет.

Ако се фокусираме върху случаите, които могат да се превърнат в събития за разпространение, можем да избегнем повече блокировки

Резултатите от проучването могат да насочат реакциите на държавите за бъдещи вълни от коронавирусни инфекции.

"Ще бъдем в много по-добра позиция да се справим с втората вълна тази есен", коментира Шафнер. „Това знание ни дава шанса да предприемем по-премерени действия, без да изпадаме отново в пълно блокиране.“

Няколко държави, като Япония и Южна Корея, вече показаха, че е възможно да се избегне епидемия без драматични ограничения на движението на гражданите или затваряне на всички магазини, ресторанти и училища.

Успехът на Япония произтича от спазването на "правилото на 3-те С" (closed spaces, crowded places, and close-contact settings) или  да се избягват тези три ситуации:

  1. затворени пространства,
  2. места, където се събират много хората, и
  3. където хората са в близък контакт.

Всички тези обстоятелства са предпоставки за свръхразпространие на вируса.

В бъдеще Каулинг смята, че други държави биха могли да се възползват от въвеждането на правила, насочени към източника на повечето предавания (освен проследяване и тестване на контактите), а не от покриващите поръчки за подслон.

"Всичко на открито е по-безопасно. Аз съм по-малко загрижен за протестите", уточнява той и добавя, че ресторантите и баровете вероятно също могат да работят с 50-процентов капацитет, с празни маси между клиентите.

"Трябва да разберем колко души на квадратен метър е приемливо", коментира Каулинг.

"Срещите и религиозните дейности могат да продължат, но с намален брой хора."

Източник: Business Insider.

Защо България успя да овладее епидемията (засега)

В България бе обявено извънредно положение на 13 март, с което се преустановиха всякакъв вид масови мероприятия, посещенията на театри, кина, дискотеки, барове, молове, ресторанти, затворени бяха училища, университети и детски градини, а също и всякакви магазини с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Изобщо бяха блокирани почти всички места, където могат да се събират много хора, които да бъдат в близък контакт и в затворени помещения. Всъщност бяха изпълнени японските правила на "3-те С".

Това се случи сравнително с други европейски страни рано, защото всеки ден бе от значение. Ако си спомняте, на 12 март (ден преди обявяването на извънредното положение) в НаукаOFFNews излезе статията на "Коронавирус: Единственият начин е да се изолираме днес", в която авторът Томаш Пуейо (Tomas Pueyo), специализирал поведенческа психология в Станфорд, заяви:

"Единственият начин да се предотврати това е социалното дистанциране днес. Не утре. Днес"

"Решението за спазване на социалната дистанция води до незабавен ефект; забавянето на подобно решение с 1 (един-единствен) ден води до увеличаване на заболеваемостта с 40%!"

Това предупреждение подчертава значението на ранното въвеждане на мерките, които по същество предотвратиха или поне намалиха възможностите за свръхразпространение и съответно общия брой заразени и хоспитализирани у нас. 

Справка: 

Clustering and superspreading potential of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infections in Hong Kong, Dillon Adam, Peng Wu, Jessica Wong, Eric Lau, Tim Tsang, Simon Cauchemez, Gabriel Leung, Benjamin Cowling, DOI: 10.21203/rs.3.rs-29548/v1

Full genome viral sequences inform patterns of SARS-CoV-2 spread into and within Israel
Danielle Miller, Michael A Martin, Noam Harel, Talia Kustin, Omer Tirosh, Moran Meir, Nadav Sorek, Shiraz Gefen-Halevi, Sharon Amit, Olesya Vorontsov, Dana Wolf, Avi Peretz, Yonat Shemer-Avni, Diana Roif-Kaminsky, Na'ama Kopelman, Amit Huppert, Katia Koelle, Adi Stern
doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.21.20104521

Epidemiology and transmission of COVID-19 in 391 cases and 1286 of their close contacts in Shenzhen, China: a retrospective cohort study
Qifang Bi, Yongsheng Wu, Shujiang Mei, Chenfei Ye, Xuan Zou, Zhen Zhang, et al.
DOI: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30287-5

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !